SEC, Bitcoin ETF'lerini resmen onayladı

SEC tarafından yapılan açıklamalara göre Bitwise, Grayscale, Hashdex, BlackRock, Valkyrie, BZX, Invesco, VanEck, WisdomTree, Fidelity ve Franklin tarafından gerçekleştirilen Bitcoin ETF başvuruları resmen onaylandı.
SEC, Bitcoin ETF'lerini resmen onayladı

Hatırlarsanız, daha önce kripto para dünyasında ETF'lerin rolünü ve bu bağlamda güncel gelişmeleri sizlere aktarmıştık. Belli bir süredir piyasada beklenti yaratan Bitcoin ETF'lerinin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından kısa süre içinde onaylanması bekleniyordu. Sonunda SEC'ten Bitcoin ETF'lerine onay çıktı. 

Yapılan açıklamalara göre SEC, Bitwise, Grayscale, Hashdex, BlackRock, Valkyrie, BZX, Invesco, VanEck, WisdomTree, Fidelity ve Franklin tarafından gerçekleştirilen Bitcoin ETF başvurularını onayladı. ABD'deki kullanıcıların ilgisine sunulacak ETF'ler piyasada da bir süredir yukarı yönlü bir hareket yaşanmasına neden oldu. Bitcoin fiyatının şu an için 46 bin dolar seviyesinde olduğunu da ekleyelim.

Bu arada Bitcoin ETF'lerinin resmi olarak onaylanmasından bir gün önce SEC'in X hesabının hacklendiğini hatırlatalım. Bu nedenle Bitcoin fiyatları hızla yükselip ardından düşüş yaşamıştı. 

Bitcoin ETF yolculuğu nasıl başladı? 

Hatırlatmak gerekirse; geçmişte Bitcoin Trust'ını (GBTC) ETF'ye dönüştürmeye çalışan yatırım şirketi GrayscaleABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) karşı açtığı davayı 2023'ün Ağustos ayında kazandı. ABD Federal Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda SEC, başvuruyu yeniden gözden geçirmek durumunda kaldı. Bu karar, yatırım şirketlerinin odağını Spot Bitcoin ETF'ine çevirmesinin yolunu açtı diyebiliriz. 

ETF Nedir? 

Açılımı Exchange Traded Fund olan ETF, ülkemizde ağırlıklı olarak Borsa Yatırım Fonu olarak adlandırılıyor. Borsada işlem gören yatırım araçları olarak konumlanan söz konusu fonlar, hisse senetleri, tahviller veya emtialar gibi varlık gruplarını takip ediyor.

Bu arada Spot Bitcoin ETF ve Bitcoin vadeli işlem ETF'i arasındaki farkı da ele almakta fayda var. Spot Bitcoin ETF'de ETF’nin değeri Bitcoin'in günlük piyasa fiyatlarına (spot fiyatına) dayalı. Yatırımcılar, Spot Bitcoin ETF sayesinde Bitcoin'i doğrudan satın almadan, onun piyasa hareketlerinden faydalanma imkanı yakalıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.