E-ticaret yasası ile 1 Ocak 2024'te Trendyol'da neler değişiyor?

Son birkaç yıldır gündemimizde olan e-ticaret yasasının yarattığı değişimin etkilerini hissetmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Trendyol, yeni uygulamalarını devreye alıyor.
E-ticaret yasası ile 1 Ocak 2024'te Trendyol'da neler değişiyor?

Son birkaç yıldır gündemimizde olan e-ticaret yasası, platformları etkilemeye devam ediyor. Ancak bu etkileri aktarmadan önce yasanın gerektirdiklerini ve şimdiye kadar ne gibi değişiklikler yarattığını gelin, hep birlikte hatırlayalım.

Öncelikle Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 2022 yılının temmuz ayında, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Yeni kanun teklifiyle e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması ve pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amaçlanıyordu.

Yasanın maddeleri burada yer alsa da lojistikten lisans yenilemeye, haksız rekabetten bu alanda verilecek idari para cezalarına kadar birçok alanda değişiklik yapıldı. Aslında bu yasanın etkilerini geçtiğimiz ocak ayında beri de hissetmeye başladık ve bu alanda bazı örneklere de şahit olduk. Bu süre zarfında, özellikle büyük e-ticaret platformları yeni yasadan fazlasıyla etkilendi. Hatta Trendyol, yeni e-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan para yükleme dahil birkaç hizmetini durdurdu.

Bunların akabinde ise Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması talebini değerlendirdi ve oy birliğiyle çok sayıda maddenin yürütmesini durdurdu. Fakat bu durum pek de uzun sürmedi, zira daha sonra e-ticaret kanununun bazı hükümlerinin iptali istemini Anayasa Mahkemesi reddetti.

Trendyol, kendi tekstil ürünleri için "Trendyolmilla" uygulamasını yayına alıyor

Şimdi ise bu alanda yeni bir döneme giriyoruz. Trendyol son dönemde müşterilerini şu mesajla yönlendirmeye başladı:

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun gereğince 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Trendyolmilla, Trendyol Man, Trendyol Curve. Trendyol Modest ve Edit by Trendyol markalı ürünlerimizin Trendyol.com ve Trendyol mobil uygulaması üzerinden satışına son vermek durumundayız. Bu ürünlerimize 1 Ocak 2024'ten itibaren yalnızca Trendyolmilla uygulamamız ve trendyol-milla.com üzerinden erişebilirsiniz.

Trendyol aynı zamanda kullanıcılarına da bu kapsamda bilgilendirme mesajı göndermeye başladı. 

Şirketin bu adımı atmak zorunda olmasının nedeni e-ticaret yasasındaki "haksız rekabet" maddeleri. Yani platform kendi ürünlerini öne çıkarmamak için böyle bir adım atmak durumunda kaldı. Haksız rekabet konusunda yasanın gerektirdikleri ise şu şekilde:

Kanunla, e-ticarette haksız ticari uygulamada bulunan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, haksız uygulamada bulunulan her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dahil e-ticaret hizmet sağlayıcıyı kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlayan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Trendyol Go uygulaması 

Trendyolmilla uygulamasının yanı sıra platform yemek ve market siparişleri için Trendyol Go uygulamasını da devreye aldı. Şu anda yemek ve market siparişleri hala Trendyol uygulamasından verilebiliyor. Fakat Trendyol Go uygulamasını indirmişseniz, Trendyol uygulamasında bu alanlara tıkladığınızda yeni uygulamaya yönlendiriliyorsunuz. İlerleyen dönemde yemek ve market siparişlerinin sadece buradan verileceğine dair bir bilgi ise henüz yok.

Ancak tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, kısa bir süre sonra Trendyol uygulamasının sadece başka markaların pazar yeri olarak faaliyet göstermesi çok olası.

Sonuç olarak e-ticaret yasasının etkileri bir süre daha devam edecek gibi görünüyor, bu kapsamda nelerin değişeceğini de ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.