Adobe'nin Figma'yı satın almaya hazırlandığını daha önce sizlere aktarmıştık. Şirket, 2022'nin Eylül ayında Figma'yı 20 milyar dolara satın aldığını açıklamıştı, ancak Adobe 20 milyar dolarlık Figma satın almasından vazgeçti. Bir süredir Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği'ndeki regülatörlerin baskısıyla karşılaşan Adobe ve Figma, dün paylaştıkları bir açıklama ile birleşme anlaşmasını ortaklaşa bir karar ile sonlandırdıklarını duyurdu.
Bu sonlandırma kararının neticesinde Adobe, Figma'ya 1 milyar dolar tutarında ters (reverse) fesih bedeli ödeyecek.
Adobe yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Shantanu Narayen'in paylaştığı açıklamaya göre, Adobe ve Figma düzenleyicilerin son bulgularına kesinlikle katılmamakla beraber, bağımsız olarak ilerlemenin şirketlerin kendi çıkarlarına en uygun yol olduğuna inanıyor. Narayen, Adobe ve Figma'nın ortak bir vizyonu paylaştığını hatırlatırken, Adobe'nin devasa pazar fırsatından yararlanmak için iyi bir konumda olmaya devam ettiğini vurguladı.
Regülatörler anlaşmaya neden itiraz etti?
Anlaşmaya karşı çıkan regülatörler, Adobe'nin tasarım yazılımı pazarında neredeyse tekel konumunda olduğunu öne sürdü. Regülatörler, Adobe'nin XD ürünün rakibi olan ve hızla büyüyen bir ürün tasarım platformu olan Figma'yı satın alarak, Figma'nın bağımsız olarak gelişmesine izin verilmesi durumunda ortaya çıkabilecek yeniliklerin zarar göreceğini düşünüyordu. Bu noktada tasarım topluluğunun da Eylül 2022'den bu yana benzer açıklamalarda bulunduğunu belirtelim. Ancak Adobe devam eden çeşitli soruşturmalar boyunca bu iddiaları geri püskürtmeyi başardı.
İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu'nun (CMA) yürüttüğü antitröst soruşturması kapsamında; Adobe'nin rekabet koşullarını yeniden tesis etmek için varlıklarını, kaynak kodlarını ve mühendislerini önemli ölçüde elden çıkarmasını istedi. Tüm tarafların CMA'nın anlaşmayı engellemeye yönelik geçici kararını 21 Aralık'ta görüşmesi beklenmekteydi. Satın alma işleminin onaylanması ya da engellenmesi için son tarih ise 25 Şubat olarak belirlenmişti. Adobe, 14 Aralık tarihli bir mektup aracılığıyla, İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu'nun (CMA) birleşmeyi onaylamak için önerdiği çözümleri reddetti.
Anlaşmayı mercek altına alan tek kurum CMA değildi. Avrupa Komisyonu da aynı şekilde anlaşmayı incelemeye odaklanmıştı. Bloomberg'ün 2023'ün Şubat ayında aktardığı bilgilere göre; ABD Adalet Bakanlığı da benzer soruşturmalar hazırladı.
Figma CEO'su Dylan Field yaptığı açıklamada; "Umduğumuz sonuç bu değildi." ifadesini kullandı. Dylan Field, anlaşmanın yasal olarak onaylanmasına giden bir yol göremediklerini de dile getirdi.
Bu arada dün paylaşılan açıklamanın ardından Avrupa Komisyonu, paylaştığı bir basın açıklaması ile birleşmeye yönelik antitröst soruşturmasını geri çektiğini duyurdu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap