YOİKK toplantısında yer alan girişim dünyasını ilgilendiren kararlar

YOİKK (Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu) toplantısında girişimcilik ekosistemini ilgilendiren bazı kararlar alındı.
YOİKK toplantısında yer alan girişim dünyasını ilgilendiren kararlar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yapılan YOİKK (Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu) toplantısında girişimcilik ekosistemini ilgilendiren bazı kararlar alındı. Gelin, bu kararlara hep birlikte göz atalım.

Kamu tarafından girişim sermayesi odaklı kaynakların sağlanması ve koordinasyonunun yapılması

Toplantıda alınan kararlardan ilki, girişim sermayesi ekosisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesi amacıyla kamu tarafından girişim sermayesi odaklı kaynakların sağlanması ve koordinasyonunun yapılması hakkında. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TKYB arasında "Fonların Fonu" altyapısının oluşturulması için protokol yapılmasına yönelik çalışma yapılacak. Orta vadeli tamamlama süresine sahip olan bu karar, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), STB ve YOİKK kapsamındaki ilgili Kurum, Kuruluş ve STK’ları ilgilendiriyor. 

Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına (GSYF) ilişkin yurt dışı yatırım limitinin artırılması

Alınan bir diğer karar ise Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına (GSYF) ilişkin yurt dışı yatırım limitinin artırılması. Bu kararla birlikte Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinin 23’üncü maddesinde yer alan azami yüzde 10 oranının değiştirilmesine yönelik düzenleme yapılacak. HMB, STB ve YOİKK kapsamındaki ilgili Kurum, Kuruluş ve STK’ları ilgilendiren bu kararın da 2024-2025 yılları içerisinde hayata geçmesi bekleniyor. 

Teknoloji start-up şirketleri için hisse bazlı uzun vadeli primlerin yaygınlaştırılması amacıyla düzenleme

Toplantıdan çıkan diğer karar ise teknoloji start-up şirketleri için hisse bazlı uzun vadeli primlerin yaygınlaştırılması amacıyla düzenleme yapılması. Bununla beraber özellikle teknoloji alanındaki start-up çalışanlarının teşviki amacıyla uzun vadeli prim sistemlerinin oluşturulacak. STB ve YOİKK kapsamındaki ilgili Kurum, Kuruluş ve STK’ları ilgilendiren bu karar da orta vadeli süreçte hayata geçecek. 

Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerindeki uzaktan çalışma uygulamasının devam ettirilmesi

Girişimcilik ekosistemini ilgilendiren son karar ise Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerindeki uzaktan çalışma uygulamasının devam ettirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sorumluluğunda olan bu karar ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi çalışanlarına yönelik sağlanan uzaktan çalışma hakkı, özellikle dijital teknolojilerde çalışanlar için sürekli olarak yüzde 100 uzaktan çalışma olacak şekilde devamlılığı sağlanacak. HMB, SBB ve YOİKK kapsamındaki ilgili Kurum, Kuruluş ve STK’ları ilgilendiren bu karar ise önümüzdeki sene içinde hayata geçmiş olacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.