Üretimsel yapay zeka girişimi Mistral AI, 2 milyar dolar değerleme ile 385 milyon euro yatırım aldı

Mistral AI, Andreessen Horowitz ve Lightspeed Venture Partners liderliğinde 385 milyon euro yatırım aldı.
Üretimsel yapay zeka girişimi Mistral AI, 2 milyar dolar değerleme ile 385 milyon euro yatırım aldı

Fransa merkezli üretimsel yapay zeka girişimi Mistral AI, Andreessen Horowitz ve Lightspeed Venture Partners liderliğinde 385 milyon euro yatırım aldı. Şirketin değerlemesi bu yatırımla birlikte 2 milyar dolara ulaştı. Mistral AI, bundan önce de haziran ayında 113 milyon dolar yatırım almıştı.

Şirketin üç kurucu ortağı da yapay zeka sektöründe önemli bir geçmişe sahip. Timothée Lacroix ve Guillaume Lample daha önce Meta'nın Paris AI Lab'inde araştırmacı olarak çalıştı, Arthur Mensch ise 2014'ten beri Google'ın bir parçası olan yapay zeka araştırma laboratuvarı DeepMind'ın bünyesindeydi.

Mistral AI yaklaşımıyla farklılık gösteriyor. Üretimsel yapay zeka teknolojilerinin açık kaynaklı olması gerektiğine inanıyor, yani LLM'lerinin temelini oluşturan kod başkalarının kullanması ve değiştirmesi için serbestçe kullanılabilir diyebiliriz. Bu açık kaynak yaklaşımını benimseyen girişim, diğer kullanıcılara kendi özelleştirilmiş sohbet robotlarını hızla oluşturabilecekleri araçlar sunmayı hedefliyor.

Mistral AI, eylül ayında, ilk LLM'i olan Mistral 7B'nin kullanılabilirliğini duyurdu. Sadece 7 milyar parametre ile nispeten küçük boyutlu bir LLM, ancak girişim, yanıtları daha verimli ve daha düşük maliyetlerle işleyerek ve üreterek daha büyük rakiplerinin çoğundan daha iyi performans gösterebileceğini iddia ediyor.

Mistral AI'ın iddialı yol haritası, özetleme ve sorulara yanıt verme gibi görevleri yerine getirmeye odaklanan ek sınır modellerin geliştirilmesini gerektiriyor. Mistral AI'ın CEO'su Arthur Mensch, şirketin LLM'leri için daha verimli ve uygun maliyetli bir eğitim yöntemi tasarladığını söylüyor. Mensch'e göre modelleri OpenAI'ın ya da Google'ın en iyi LLM'lerinin yarısından daha az maliyetle çalışabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.