Société Générale'in kendi stablecoin'ini çıkarması ne anlama geliyor?

Société Générale'in bu adımı, birbirinden farklı açılardan önem arz ediyor. Gelin, birlikte değerlendirelim.
Société Générale'in kendi stablecoin'ini çıkarması ne anlama geliyor?

Bir süredir, kamu ve finansal kurumların, çeşitli yollarla kripto piyasasında varlık göstermeye başladığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yanan stablecoin'ler ve CBDC'ler ise kripto para piyasasında varlık göstermek isteyen kurumların ilgi odağına yerleşmeyi başardı. 

Bu konuda yeni bir adım ise Fransa'nın üçüncü büyük bankası olarak konumlanan Société Générale'den geldi. Société Générale, Bitstamp'ta kendi stablecoin'ini kullanıcıların ilgisine sunacağını açıkladı. Kurumun yaptığı açıklamaya göre, EUR CoinVertible adlı stablecoin, tamamen euro ile desteklenecek. 

Société Générale'in bu adımı, birbirinden farklı açılardan önem arz ediyor. Bunlardan ilki, Société Générale'ın stablecoin çıkaran ilk büyük banka olarak konumlanacak olması. 

Bankalar kripto piyasasındaki varlıklarını artırıyor 

Aslına bakarsanız, bankalar belli bir süredir odağını kripto para piyasasına çevirmiş durumda. Bankacılık sektörünün İspanya'daki devlerinden Santander'ın çatısı altında yer alan Santander Private Bank, bitcoin (BTC) ve ethereum (ETH) alım-satımı özelliklerini yayına almasıyla gündeme gelirken, Brezilya merkezli banka Itaú Unibanco, kripto alım satım hizmetini başlattı. Bunun yanı sıra Santander, dijital varlıklar için self-custody odaklı bir saklama modeli uygulamayı planlıyor. Santander, bu model için kripto para saklama teknolojisi geliştiren Taurus ile çalışmayı tercih etti. 

Tether'in piyasadaki konumu

Société Générale'in attığı adımı bankacılık devlerinin de takip edeceği şüphesiz. Üstelik bunun tek nedeni Société Générale'in de bu alana adım atması değil. Tether'in stablecoin piyasasındaki baskın konumu ve kârlılığının karşısında Bankalar stablecoin'in getireceği fırsatları daha net görüyor.

Coinmarketcap verilerine göre; yaklaşık 130 milyar dolarlık stablecoin piyasasında 90.27 milyar dolarlık piyasa değeri ile Tether (USDT) liderliği üstleniyor. Stablecoin piyasasında öne çıkan USDC ve TrueUSD'nin piyasa değeri ise sırasıyla 24 milyar dolar ve 2.63 milyar dolar. 

Bu arada Tether'ın 2023'ün ilk üç ayında 1,5 milyar dolar kar elde ettiğini belirtmekte fayda var. 2. çeyrekte 850 milyon dolar karlılığa ulaşan Tether, 3. çeyrekte ise rezervleri ile dikkatleri üzerine çekti. 

Bankalar stabilecoin'lerin kârlılığının etkisine kapılmış olabilir. Bu anlamda güçlü bankaların bu alana adım atmasıyla, önümüzdeki dönemde stabilecoin'lerin çeşitleneceğini söylemek mümkün. 

Stablecoin piyasasında dolar ve euro

Société Générale'in stabilecoin'in euro'yu desteklemesi ise dikkat çeken diğer bir faktör. Bankanın dijital varlıklar birimi SocGen Forge'un CEO'su Jean-Marc Stenger'ın aktardıklarına göre; kripto ekosistemi, yüzde 90'ı ABD doları cinsinden olan mevcut birkaç stablecoin üzerinde yoğunlaşmış durumda. Kurum, hem bu alanda bir banka için hem de euro cinsinden bir stablecoin için bir yer olduğunu düşünüyor. 

Bu arada Tether'in de euro destekli stablecoin'i mevcut. EURt, 39.17 milyon dolar piyasa değeri ile bu alanda da dikkatleri üzerine çekiyor. 

Yine de EUR CoinVertible piyasada kendine yer edinebilir. Kurumsal yatırımcıların perspektifinden bakacak olursak; JPMorgan gibi yatırım bankaları da kendi stablecoin'lerini kurumsal müşterilerin kullanımına sunuyor. Ancak SocGen'in stablecoin'i alım-satım için yaygın olarak kullanılabilir olacak. 

Son olarak Strenger, söz konusu stablecoin'in, dijital tahviller, fonlar ve diğer varlıklardaki işlemleri gerçekleştirmek için kullanılacağını umuyor. Strenger, bunda geleneksel finans kurumlarının, dijital ledger'ları keşfetmesinin de önemli olduğunu ifade ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.