ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC), Meta'nın çocukların verileri üzerinden kar elde etmesini engelleyebileceğini sizlere aktarmıştık. Meta dün ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) açtığı bir dava ile FTC'nin şirkete yeni gizlilik yükümlülükleri getirme yetkisine itiraz etti. Şirketin bu davayı açma nedeni ise öne sürülen ihlal iddialarına dayanıyor.
FTC'nin iddialarına göre Facebook, 2020'de FTC ile imzalanan gizlilik anlaşmasını ve Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını (COPPA) 2023'ün Mayıs ayında ihlal etti. O dönemde paylaşılan bilgilere göre Meta, 2020'de yayınlanan gizlilik emrini ihlal etti. Bu nedenle Federal Ticaret Komisyonu, 2020'de yayınlanan gizlilik emrinde değişiklikler istedi.
Bu noktada FTC'nin 2020 gizlilik kararında, Facebook'un 18 yaşın altındaki kullanıcılardan topladığı verilerden para kazanmasını yasaklayacak değişiklikler önerdiğini de hatırlatalım.
Davanın detayları
Dava dokümanlarına göre, FTC'nin Meta'ya karşı idari bir yeniden açılma işleminde Komisyon Üyeleri aracılığıyla kullandığı yapısal olarak anayasaya aykırı yetkiye karşı çıkılıyor. FTC, Başkan Lina Khan ve diğer komisyon üyeleri aleyhine açılan dava için Columbia Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi'ne başvuruldu. Meta, dava sonuçlanıncaya kadar FTC işleminin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı alınmasını istiyor.
Dava dokümanında yer alan ifadelere göre FTC'nin idari işlemlerinde Komisyon, savcı ve yargıç olarak ikili bir role sahip ve bu da Yasal Süreç Maddesini ihlal ediyor. Bu kapsamda Meta'nın mahkemeden beklentisi, mahkemenin, Komisyon'un yapısının bazı temel yönlerinin ABD Anayasası'nı ihlal ettiğini beyan etmesi. Aynı şekilde şirket, söz konusu ihlallerin Meta'ya karşı FTC İşlemini hukuka aykırı hale getirdiğinin de açıklanmasını bekliyor.
Jüri tarafından yargılanma hakkına sahip olması gerektiğini savunan Meta, Kongre'nin anayasaya aykırı olarak FTC'ye anlaşmazlıkları Madde III mahkemesinde dava etmek yerine idari yargıya devretme yetkisi verdiğini öne sürüyor. Meta'nın belirttiklerine göre; FTC'nin 2020 uzlaşmasının şartlarını tek taraflı olarak değiştirmesine izin verilmemesi gerekiyor.
Davada, FTC'nin eyleminin Meta'nın ürünlerini nasıl ve ne zaman tasarlayabileceğini dikte edeceği belirtildi. Paylaşılan bilgilere göre Meta, daha önce bir kez daha yaptırımları mahkeme yoluyla durdurma konusunda adımlar atmıştı.
FTC'den açıklama: Meta, genç kullanıcıların verilerinden gelir elde ediyor
Meta'nın iddiaları karşısında FTC ise Meta'nın 2020'de kullanıcı gizliliğiyle ilgili olarak varılan anlaşmanın şartlarını defalarca ihlal ettiğini dile getiriyor. Kurumun açıklamalarına göre buna ek olarak şirket, genç kullanıcıların verilerinden gelir elde ederek Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını (COPPA) ihlal ediyor. Bu noktada FTC'ye, söz konusu gelir elde etme kısıtlaması için bir yargıç tarafından zaten izin verildiğini hatırlatmakta fayda var.
FTC ayrıca Meta'nın yüz tanıma özelliğini kullanmasını sınırlayan yeni kısıtlamalar getirmeyi de planlıyor. Bunun yanı sıra FTC, bir üçüncü taraf şirketin, Meta'nın gizlilik yükümlülüklerine uyup uymadığını belirlemesi için denetim tamamlanana kadar yeni ürün ve hizmetler üzerinde tam bir moratoryum (erteletim) uygulamak istiyor.
FTC'nin Tüketiciyi Koruma Bürosu Direktörü Samuel Levine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Facebook gizlilik vaatlerini defalarca ihlal etti. Şirketin umursamazlığı genç kullanıcıları risk altına soktu ve Facebook'un hataları için cevap vermesi gerekiyor."
Bu arada Avrupa Birliği'nin yanı sıra çok sayıda eyaletin, çocukların verilerinden gelir elde edilmesini durdurmak için Meta'ya dava açtığını belirtelim. Böyle bakıldığında, Meta'nın dava yoluyla FTC'nin 2020 gizlilik sözleşmesi kapsamında yaptırımlar uygulamasının önüne geçmeye çalıştığı izlenimi öne çıkmakta.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap