FTC, Meta'nın çocukların verileri üzerinden kar elde etmesini engelleyebilir

Paylaşılan bilgilere göre Meta, 2020'de yayınlanan gizlilik emrini ihlal etti. Bu nedenle Federal Ticaret Komisyonu (FTC), 2020'de yayınlanan gizlilik emrinde değişiklikler istedi. 
FTC, Meta'nın çocukların verileri üzerinden kar elde etmesini engelleyebilir

Federal Ticaret Komisyonu (FTC) dün yaptığı açıklama ile Meta'nın Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'nı (COPPA) ihlal ettiğini öne sürdü. Paylaşılan bilgilere göre Meta, 2020'de yayınlanan gizlilik emrini ihlal etti. Bu nedenle Federal Ticaret Komisyonu, 2020'de yayınlanan gizlilik emrinde değişiklikler istedi. 

FTC’nin Tüketici Koruması Direktörü Samuel Levine, Meta'nın tekrarlayan bir şekilde verdiği gizlilik vaatlerini ihlal ettiğini dile getirdi. Şirketin, genç kullanıcıları tehlikeye attığını vurgulayan Levine, bu başarısızlığı için hesap vermesi gerektiğini ifade etti. 

Dokümanda yer alan bilgilere göre şirket, ebeveynleri, çocuklarının Messenger Kids gibi hizmetler üzerinden kimlerle iletişim kurduğunu kontrol etme yeteneklerinin kapsamı konusunda yanlış yönlendiriyor. Aynı şekilde Meta, üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine özel kullanıcı verilerine erişim izni verdiği konusunda yanlış beyanda bulunuyor. 

İstenen değişiklikler kapsamında Meta'nın topladığı verilerden kar etmesi yasaklanacak. Bu verilere sanal gerçeklik ürünleri üzerinden topladığı 18 yaş altı kullanıcıların verileri de dahil. Ayrıca güvenlik konusunda getirilen sınırlamalar yüz tanıma teknolojisi için de geçerli olacak. Bununla beraber kullanıcılara ek koruma sağlanması zorunlu olacak. 

Bu yeni kurallar Facebook ve Meta'nın diğer platformları Instagram, Oculus ve WhatsApp için de geçerli olacak. Buna ek olarak söz konusu kurallar Meta'nın ileride birleşeceği yeni şirketleri de kapsayacak. 

Meta sözcüsü Andy Stone'un FTC'nin yeni teklifini "siyasi bir oyun" olarak yorumladı.  Stone, kurumu "Kongre'nin endüstri çapında standartlar belirleme yetkisini gasp etmeye" çalışmakla suçladı. Ardından şirket uzun bir blog yazısı yayınladı. Blog yazısında bahsedilen sorunların hiçbirinin, FTC ile on yıllar boyunca sürmesi beklenen anlaşmanın sadece üç yılında istediği ve FTC'nin tek taraflı olarak empoze etme yetkisine sahip olmadığı köklü değişiklikleri garanti etmediği vurgulandı. 

Kısacası Meta, FTC'nin bu tavrının bir temelinin bulunmadığını öne sürerken, bu eyleme karşı savaşmaya devam edecek. Ancak gerçekleştiği iddia edilen ihlallerin bağımsız bir bilirkişi tarafından değerlendirildiğini söylemekte fayda var. 

2020 kararının akabinde devreye giren bilirkişi, FTC'nin standartlarını karşılayıp karşılamadığını gözden geçirmekle görevlendirildi. FTC'ye göre bilirkişi, şirketin gizlilik uygulamalarında bir takım boşluklar ve zayıflıklar tespit etti. FTC'nin bu bulgulara ve teklife 30 gün içinde cevap vermesi bekleniyor. Meta'nın yanıtının ardından kurum teklif edilen kuralları sürdürmek ya da değiştirmek üzere bir oylama gerçekleştirecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.