Spotify ve Google'ın gizli anlaşması, Android komisyon ücretlerini yüzde 0'a düşürdü

Spotify, ödemeleri kendi sistemi üzerinden aldığında yüzde 0, Google ödeme sistemi üzerinden aldığında ise yüzde 4 komisyon ödüyor. 
Spotify ve Google'ın gizli anlaşması, Android komisyon ücretlerini yüzde 0'a düşürdü

Epic ve Google arasındaki dava kapsamında sunulan Google ortaklıklar yöneticisi Don Harrison'ın yeni ifadesine göre Spotify, Android tabanlı ödemeler için Google ile sıra dışı bir anlaşmaya sahip. Spotify, ödemeleri kendi sistemi üzerinden aldığında yüzde 0, Google ödeme sistemi üzerinden aldığında ise yüzde 4 komisyon ödüyor. 

Google'ın ödemelerden aldığı yüzde 15 komisyon düşünüldüğünde; bu komisyon oranları dikkat çekici bir biçimde düşük kalıyor. Google, dava süreci boyunca Spotify ile yaptığı anlaşmayı gizli tutmaya çalışmıştı. Epic'in avukatlarının öne sürdüğüne göre, Google, bu anlaşmanın duyulmasının, diğer uygulama geliştiricilerinin daha düşük komisyon oranları talep etmesine yol açacağını düşünmekteydi. 

Kullanıcı Tercihli Faturalandırma nedir?

Spotify, Google'ın 2022'de başlattığı Kullanıcı Tercihli Faturalandırma (User Choice Billing) programından yararlanıyor. Program kapsamında geliştiriciler, kendi ödeme sistemlerini kullandığında Google'ın Play Store komisyonundan yaklaşık yüzde 4'lük bir kesinti yapılıyor. Böylece Google'ın yüzde 15'lik abonelik hizmeti ücreti, yüzde 11'e düşüyor. 

Başlangıçta avantajlı bir seçenek gibi görünse de; bu anlaşma ile geliştiriciler ödeme işlemlerinin maliyetini kendileri karşılamak zorunda oluyor. Bu da genellikle geliştiricilere ya çok az para kazandırıyor ya da hiç kazandırmıyor. Bu nedenle geliştiriciler çoğunlukla Google'ın ödeme sisteminden yararlanıyor. 

Google da bunun farkında olmalı ki; paylaşılan bilgilere göre, şirket, mahkemede "Kullanıcı Tercihli Faturalandırma" programından bahsederken, maliyet tasarrufundan ziyade daha fazla esneklik gibi faydalara odaklandı. 

Google'ın açıklamaları

Don Harrison'ın aktardıklarına göre; Spotify'ın popülerliği, bu özel anlaşmayı haklı çıkarmak için yeterli. Öyle ki Don Harrison, eğer Spotify'ı Play hizmetleri kapsamında doğru düzgün çalıştıramazlarsa kimsenin Android telefon almayacağını ifade etti. Bu arada anlaşma kapsamında her iki tarafında "başarı fonu"na 50 milyon dolar taahhüt ettiğini eklemekte fayda var. 

Don Harrison'ın ifadesi, Google sözcüsü Dan Jackson tarafından da doğrulandı. Jackson'ın paylaştığı açıklamaya göre geliştiriciler, geniş kapsamlı ortaklıklara kıyasla daha farklı hizmet ücretlerine sahip olabilir. Jackson, önemli yatırım ortaklıklarının Android ve Play'e daha fazla kullanıcı getirmelerini sağladığını da vurguladı. 

Google, Spotify dışında başka hangi ortaklara özel komisyon ücretleri sunduğunu henüz açıklamadı. Ancak Google'ın geçmişte Netflix'e yüzde 10 gibi bir komisyon ücreti sunduğu ve Netflix'in bunu reddettiği biliniyor. Ayrıca Netflix'in, Android için uygulama içi satın alma seçeneğini kaldırdığını ekleyelim. 

Aslına bakarsanız, Spotify da geçmişte uygulama içi satın alma ücretlerine karşı olumsuz tutumunu defalarca dile getirmişti. Hatta şirket, Epic ve Apple komisyon kavgasında Epic'e destek veren Coalition for App Fairness'ın ilk üyeleri arasında yer almıştı. Görünen o ki Spotify, Google özelinde hak arayışını bu anlaşma sayesinde nihayete erdirmeyi başardı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.