Webrazzi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah ile Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz'ın birlikte hazırladığı Politikod'un yedinci bölümü yayınlandı. Programın bu bölümünün konusu, son günlerde teknoloji dünyasını meşgul eden Airbnb gibi platformlara getirilen yeni düzenlemelerin etkileriydi.
Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz haftalarda "Airbnb Kanunu" olarak lanse edilen "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun kapsamında 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları "Turizm Amaçlı Konut Kiralaması" kapsamına alındı. Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi.
Ussal Şahbaz, kanunun çıkmasının birçok kişi tarafından olumlu karşılandığını ve halk arasında genel bir destek olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle başladı: "Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekiyordu, ancak bunun ne kadar doğru veya yanlış olduğunu konuşmak gerekiyor. Kanunla birlikte özetle, kısa dönemli ev kiralamaları yasaklandı ve bu kapsamda çeşitli düzenlemeler getirildi. Elde edilen kazancın vergilendirilmesi zorunlu hale gelirken orada konaklayacak kişilerin emniyete bildirilmesi şartı da getirildi. Üçüncü olarak Airbnb'nin fiilen yasaklandığı bir yükümlülük var. Bu doğrultuda, evini Airbnb ile kısa dönemde kiralamak isteyenlerin, apartmandaki kat maliklerinden oy birliği ile izin alması gerekiyor. Yani bir kişi bile itiraz etse, o mülk başkasına kiralanamayacak. Aslında, 'hayır' demenin bir maliyeti yok gibi görünüyor, ancak yine de bir istisna var; fasiliteleri olan rezidanslarda ve bu yapının tamamı bu işe ayrılmış yani otel gibi kullanılıyorsa Airbnb bu tip izinler alınmadan yapılabilecek."
Şahbaz, böyle bir kanunun dünyada ilk kez çıkarılmadığını ve aslında Türkiye'de bu kanunun çıkarılması için geç kalındığını ifade etti. Her ülkenin farklı kültürel değerlere sahip olmasına rağmen, diğer ülkelerde de Airbnb'in temel bir sorun yarattığını belirtti. Bu temel sorunun kira bedellerinin yükselmesi olduğunu söyledi. Ahmet Buğra Ferah, Türkiye'de de kira bedellerinin yükseldiğini ve bunun Airbnb ile ilişkilendirilebileceğini vurguladı.
Ussal Şahbaz, ABD'de yapılan bir ankete atıfta bulunarak, Airbnb sisteminin bir yandan mahalle dokusunu bozduğunu ve sistemin asıl fikri olan yerel yaşama dokusundan uzaklaştığını belirtti. Ancak, sistemin büyüyerek genişlemesinin Airbnb'nin temel fikrine zarar verdiğini ekledi.
Ferah, bu kanun taslağının neden gündeme gelmediğini sorgulayarak, aslında Airbnb'nin Türkiye'de beklenenden daha az bir varlık gösterip göstermediğini sordu. Şahbaz, şirketin Türkiye'yi önceliklendirmediğini ve bunun oldukça ilginç bir şey olduğunu ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, dünyanın en çok ziyaret edilen 10 ülkesi arasında yer alıyor. Hatta İstanbul, ilk 5'te. Ancak buna rağmen Airbnb'nin burada beklenen düzeyde bir geliri yokmuş. Şirket, bu konuda bir kamu kurumuyla iletişime geçmemiş. Aslında, bu durum, birçok teknoloji şirketinin karşılaştığı bir durum. Girişimcilik ruhu yerini şirketleşmeye bıraktığında, şirket daha çok devlet kurumlarına benzer hale geliyor. Bu, sadece Airbnb ile sınırlı değil, bu alanda faaliyet gösteren birçok şirketi de etkiliyor. Bu durumun turizme makro düzeydeki etkisini önümüzdeki sezon anlayacağız. Bence bu kanun oldukça keskin bir hamle. Ben olsam, oy birliği yerine oy çokluğu gerektiren bir süreç olabilirdi. Çünkü İstanbul'da resmi olmayan rakamlara göre; 140 bin Airbnb evi var. Bu durum yüksek kiraları da düşürebilir. Bunu yakından izlemek lazım."
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap