Microsoft, kendi yapay zeka çiplerini üretiyor

Microsoft, Maia 100 ve Cobalt 100 isimli iki yapay zeka çipini tanıttı. Bu iki çip, şirketin Nvidia ve Intel ile olan rekabetini hızlandıracak.
Microsoft, kendi yapay zeka çiplerini üretiyor

Microsoft, Ignite konferansında, Maia 100 ve Cobalt 100 isimli iki yapay zeka çipini tanıttı. Bunlardan ilki olan Maia 100 yapay zeka çipinin Nvidia'nın yapay zeka grafik işleme birimleriyle; genel bilgi işlem görevlerini hedefleyen ikinci çip Cobalt 100 Arm'ın ise Intel işlemcilerle rekabet edebileceği belirtiliyor. 

Her iki özel silikon çip de Azure veri merkezlerine güç sağlamak ve şirketi ve kurumsal müşterilerini yapay zeka ile dolu bir geleceğe hazırlamak için tasarlandı.

Microsoft'ta Azure donanım sistemleri ve altyapı başkanı olan Rani Borkar, "Microsoft aslında silikon geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahip. Bu çabalar bu deneyim üzerine inşa edildi" dedi. Yeni Azure Maia AI yongası ve Azure Cobalt CPU'nun her ikisi de Microsoft'ta şirket içinde üretildi ve performans, güç ve maliyeti optimize etmek için tüm bulut sunucu yığınının derinlemesine elden geçirilmesiyle birleştirildi. Borkar, "Yapay zeka çağı için bulut altyapısını yeniden düşünüyoruz ve bu altyapının her katmanını tam anlamıyla optimize ediyoruz" ifadesini kullandı.

Adını mavi pigmentten alan Azure Cobalt CPU, Arm Neoverse CSS tasarımı üzerine inşa edilmiş ve Microsoft için özelleştirilmiş 128 çekirdekli bir çip ve Azure'daki genel bulut hizmetlerine güç sağlamak üzere tasarlandı. Microsoft şu anda Cobalt CPU'sunu Microsoft Teams ve SQL server gibi iş yükleri üzerinde test ediyor ve önümüzdeki yıl çeşitli iş yükleri için sanal makineleri müşterilerin kullanımına sunmayı planlıyor.

Maia 100 için OpenAI ile iş birliği yapılıyor

Maia 100 ise büyük dil modeli eğitimi ve çıkarımı gibi bulut yapay zeka iş yüklerini çalıştırmak için tasarlandı. Microsoft'un OpenAI'ın tüm iş yüklerine güç sağladığı OpenAI ile milyarlarca dolarlık ortaklığın parçaları da dahil olmak üzere, şirketin Azure üzerindeki en büyük yapay zeka iş yüklerinden bazılarına güç sağlamak için kullanılacak. Şirket, Maia'nın tasarım ve test aşamalarında OpenAI ile iş birliği yapıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.