Merkeziyetsiz yapay zeka platformu Ritual, 25 milyon dolar tohum yatırım aldı

Ritual, Archetype liderliğinde 25 milyon dolar tohum yatırım aldı. Yatırım turuna katılanlar arasında Accomplice ve Robot Ventures yer aldı. 
Merkeziyetsiz yapay zeka platformu Ritual, 25 milyon dolar tohum yatırım aldı

Merkeziyetsiz yapay zeka platformu Ritual, Archetype liderliğinde 25 milyon dolar tohum yatırım aldı. Yatırım turuna katılanlar arasında Accomplice ve Robot Ventures yer aldı. Girişim, yatırımlarıyla EigenLayer ve Solana gibi projeleri destekleyen Web3 yatırımcısı Niraj Pant ve Palantir'in kurucularından Akilesh Potti tarafından kuruldu.

Niraj Pant, büyümesiyle dikkat çeken yapay zeka şirketlerinin, şeffaflık, hesaplama bütünlüğünü kanıtlama ve veri gizliliği konularında başarısız olduğunu düşünüyor. Bu bağlamda Pant, merkeziyetsiz yapay zekanın, yapay zeka modellerinin artan merkezileşmesine bir yanıt olduğunu ifade ediyor.

Pant'in aktardıklarına göre; kriptografik gelişmeler, kullanıcı bütünlüğünü garanti edebilirken, gizliliği de artırabilir. Aynı şekilde yapay zekada sansüre direnci en aza indirebilmesi de mümkün. 

Ritual neler sunmayı hedefliyor? 

Ritual, Web3 şirketlerinin yapay zeka modelleriyle etkileşimlerin hesaba dayalı, zincir üstü kanıtını sunmasını sağlayacak. Web2'de ise platform, çeşitli sektörlerdeki şirketlerin, müşterilerinin finansal veya sağlık gibi hassas bilgilerini işlemek için yapay zekayı kullanmalarını sağlayabilir.

Pant'in ifadesine göre; Ritual, bu imkanları, sıfır bilgi (zk) kanıt teknolojisi ve Anahat İşlemci Biçimlendirme Dili olarak tercüme edebileceğimiz OMPL kullanarak sunabilecek. Bu noktada, OMPL'in (Outline Processor Markup Language) hesaplama bütünlüğünün korunmasını sağladığını da hatırlatalım. Bunlara ek olarak şirket, görüntü işleme için kullanılan GPU'lar konusunda daha fazla erişim seçeneği sunacak.

Ritual'ın platformunun 2024'ün ilk aylarında piyasa sürülmesi bekleniyor. Şirket platformu hızlıca hayata geçirmek adına ekibine katmak için Web3 geliştiricileri arayışını sürdürüyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.