Otonom dron ve yazılımlarını kullanarak güneş enerjisi sektörünün verimli bir şekilde büyümesine katkı sağlayan analiz çözümleri geliştiren Hummingdrone, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcılarından 1,5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.
Girişim, otonom drone ve yazılımlarını kullanarak güneş enerjisi sektörünün verimli bir şekilde büyümesine katkı sağlayan analiz çözümleri geliştiriyor. Termal ve yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış dronelar ile güneş enerjisi tesislerinin yönetimini sağlıyor. İnsansız hava araçları geliştiren Hummingdrone, hem de bu araçların verimli kullanılmasını sağlayacak yazılım sistemlerini de geliştiriyor. 2019 yılının mayıs ayında iki ortak Orkun Aşa ve İpek Görgeç tarafınca kurulan şirket, son bir senede üretim kaybı nedeniyle oluşabilecek yaklaşık 300 bin dolar kaybın önüne geçti.
2017 Eylül ayından beri drone’un alt sistemlerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Aşa ve Görgeç, “2020 yılının Mayıs ayından bu yana da görüntü kıymetlendirme platformumuzu geliştiriyoruz. Hummingdrone, endüstriyel ihtiyaçlar için otonom drone ve analiz çözümleri sunar. Geliştirdiği otonom drone’lar ile enerji sektöründe hızlı, güvenli, doğru veri toplama sorunlarını çözer. Yapay zeka temelli görüntü kıymetlendirme platformu INSPECT, varlıkların dijital ikizini çıkararak, otomatik raporlar üretir.
Hummingdrone, geliştirdiği çözümler ile enerji sektöründe denetim süreçlerini hızlandırır ve kolaylaştırır. Şu anda güneş enerjisine odaklıyız. Güneş enerjisi santrallerinin (GES) denetimini drone ile yapıyoruz. GES’lerin dijital ikizini çıkararak arızalı ve bakıma ihtiyaç duyan sistemleri yapay zeka ile tespit ederek otomatik olarak raporluyoruz. Yaptığımız denetimler sayesinde, bakım süreçlerini hızlandırıyor ve üretim kayıplarının önüne geçiyoruz. GES yatırımcıları ve EPC firmaları için uçtan uca denetim ve raporlama hizmeti sunuyoruz.” dedi.
Hummingdrone’nun 20’ye yakın firma ile çalışarak, kentsel haritalamadan, afet yönetimine, tarımdan, enerji nakil hatlarının denetimine çok çeşitli alanlarda havadan değerli içgörüleri sunarak problemlerin çözümüne katkı sunduğunu da vurgulayan Aşa, dünyada GES’lerdeki üretimin yaklaşık yüzde 5’i arızalar ve bakımsızlık sebebiyle kaybedildiğini; bu oranın Türkiye’de ortalama yüzde 7.5 civarında olduğunu söyledi.
Aşa, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcılarından 1,5 milyon dolar değerleme üzerinden aldıkları yatırımla hedeflerinin 2025 sonuna kadar 50 milyon dolarlık kaybın önüne geçerek, güneş enerjisi yatırımlarını güçlendirmek olduğunu söyledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap