SPONSORLU

Müşteri Veri Platformunun yatırım getirisi, artan gelir yoluyla nasıl en üst düzeye çıkarılır?

İyi uygulanmış bir CDP'nin çeşitli sektörlerdeki işletmeler için somut sonuçlar sağlayarak nasıl önemli bir gelir artışı sağlayabileceğini vurgulayan kanıtları inceliyoruz.
Müşteri Veri Platformunun yatırım getirisi, artan gelir yoluyla nasıl en üst düzeye çıkarılır?

Müşteri veri yönetiminin sürekli gelişen ortamında, işletmeler sürekli olarak pazarlama çabalarını optimize etmenin ve ölçülebilir getiriler elde etmenin yollarını arıyor. Müşteri Veri Platformları (CDP) söz konusu olduğunda, gerçek Yatırım Getirisi (ROI) yalnızca operasyonel verimliliği artırmada değil, aynı zamanda birleşik müşteri verilerinin gücünden yararlanarak artan gelir akışlarının kilidini açma konusundaki olağanüstü yeteneklerinde yatmaktadır.

Bu blog yazısında, iyi uygulanmış bir CDP'nin çeşitli sektörlerdeki işletmeler için somut sonuçlar sağlayarak nasıl önemli bir gelir artışı sağlayabileceğini vurgulayan kanıtları inceliyoruz.

Artımsallığın Önemi

Artımsallık nedir? Pazarlama faaliyetlerinden elde edilen, aksi takdirde bu pazarlama faaliyeti olmadan gerçekleşmeyecek olan iş sonuçlarıdır. Bugün tüm pazarlama ve reklam faaliyetlerinizi durdursanız bile, yine de çeşitli nedenlerle sizden alışveriş yapacak ya da yeniden satın alacak tüketiciler olacaktır: çünkü araştırmalarını çoktan yapmış ve kararlarını vermişlerdir, çünkü siz son derece güvenilir bir marka olduğunuz için uygun olan budur.

Bu alıştırma için söz konusu tüketicileri göz ardı edersek, pazarlama ve reklamcılığın gerçek değeri, tüketici davranışlarını etkileme ve organik olarak gerçekleşmeyecek satın almaları sağlama becerisinde yatıyor.

CDP ile artan satışlara nasıl ulaşılır?

Pazarlamanın artan satışlar elde etmesi için esasen sadece iki yol vardır: Satın almayacak olanları etkilemek ve ikna etmek veya yeni müşteriler kazanmak.

Dönüşüm yapmayan müşteriler nasıl etkilenir ve ikna edilir?

Bu kitle için akla gelen ilk grup, pazarlama hunisinin en üstünde yer alan ve dönüşüm gerçekleştirmeyen potansiyel müşteriler olacaktır - göz atan ancak sepetlerine bir şey koymayan web sitesi ziyaretçileri veya sonunda işlemleri tamamlamayan alışveriş sepetini terk edenler.

Yöntem #1: Terk edilmiş sepetler ve terk edilmiş tarayıcılar için gerçek zamanlı kişiselleştirme

Gerçek zamanlı web / uygulama içi kişiselleştirme, dönüşüm gerçekleştirmeyen kullanıcıları satın alma işlemlerini tamamlamaya teşvik etme konusunda önemli sonuçlar sağlayabilir. Bir CDP ile, terk edilmiş tarayıcıların ve terk edilmiş sepet kullanım durumlarının etkinleştirilmesini otomatikleştirmek kolaydır. Aksi takdirde kaybedilen satışlar 3 basit adımda geri kazanılabilir:

  1. Müşteri profillerini karakterize etmek için öznitelikler tanımlanır (örneğin, kişisel veriler, harcanan gelir ve açılan kampanyalar, yaşam boyu değer vb. hakkında bilgiler).
  2. Kitle segmenti, kodlama becerisi gerektirmeden anında oluşturulur.
  3. Segment daha sonra müşterinin adı, görüntülenen veya önerilen ürünler gibi kişiselleştirilmiş öznitelikler kullanılarak açılır pencere banner'ları, e-posta veya anlık bildirimler gibi pazarlama kanalları aracılığıyla etkinleştirilir.

Perakende ve e-ticaret müşterileriniz için, müşterilerin satın almadığı ürünleri tam olarak kullanan terk edilmiş sepet / terk edilmiş göz atma kampanyaları, dönüşümü yüzde 15 ve sepet değerini yüzde 23 oranında artırdı. Dahası, üst hunideki potansiyel müşterilerin ötesinde, mevcut müşteriler de, eğer üst satış, çapraz satış ve mükemmel bir CX sürdürme konusunda bilinçli olursak, artan satışlar için büyük bir fırsat olabilir. Burada, bir CDP çeşitli şekillerde yardımcı olabilir:

Yöntem #2 Üst satış ve çapraz satış için akıllı öneriler

Üst satışın basit bir "Yanında patates kızartması ister misin?" olduğu günler geride kaldı. Günümüzde tüketiciler farklı zevklere ve tercihlere sahipler ve son derece alakalı öneriler bekliyorlar. Meiro'da, ürün önerilerinin farklı tatlar (veya algoritmalar) alması gerektiğine inanıyoruz. Her müşteri adayı veya müşteri için, yeterli sinyaller verildiğinde, aşağıdakilere dayanarak öneride bulunabilmeliyiz:

  • Tamamlayıcı ürünler - bir dijital fotoğraf makinesi alıcısına kılıf, lens koruyucu veya pil paketi önermek.
  • İş birlikçi filtreleme - "Sizinle aynı ürünlere sahip olan müşteriler bu diğer ürünleri de beğenme eğilimindedir." demenin süslü bir yolu.
  • İçerik tabanlı öneriler - "Sağlıklı atıştırmalıklar satın aldığınıza göre, işte sizin için birkaç sağlıklı seçenek daha.
  • " Benzer müşteri - "Size benzeyen kişiler de..." - buradaki benzerlik demografik, psikografik veya davranışa dayalı olabilir.

Şimdiye kadar, tek bir müşteri için öncelik sırasına göre sıralanması ve her seferinde bir tane gösterilmesi gereken 3 - 5 önerimiz oldu. Bu, mevcut bir müşterinin yeni ürün ve hizmetleri keşfetme fırsatını optimize etmemizi sağlar.

Yöntem #3 Memnun olmayan veya vazgeçebilecek mevcut müşteriler için hizmet kurtarma

Burada artan gelir, müdahale edilmediği takdirde kaybedilebilecek müşterileri elde tutmakla ilgilidir. Bu, potansiyel müşteri kaybının erken belirtilerini tespit ederek ve hizmet geri kazanımı gerçekleştirerek yapılır. Müşteri kaybı tahmini zor bir iştir ve çok sayıda davranışsal sinyal gerektirir, bu nedenle tek bir müşteri görünümü ve bir CDP'nin bir işletmeye sağlayabileceği tüm kanallardaki müşteri etkileşimlerinin kronolojik bir zaman çizelgesi olmadan müşteri kayıplarını etkili bir şekilde tahmin etmek zor olacaktır.

Müşteri kaybı olasılığı kurum tarafından kabul edilebilir bir eşikten daha yüksek olan bir grup müşteriyi segmente edebildiğimizde, birkaç şey hizmet kurtarma sürecine girmelidir:

  • Reklamların bastırılması. Yeni reklam kampanyası mı? Potansiyel müşteri kaybına uğrayan grubu kampanyalardan hariç tutun, aksi takdirde reklam bütçesini boşa harcamış olursunuz. Yukarı satış ve çapraz satış için yukarıda bahsedilen 2. Yöntem burada geçerli değildir - önce kaybeden müşterileri yeniden kazanmaya odaklanın
  • Proaktif erişim. CS temsilcilerinin müşteri davranışları ve etkileşimleri hakkında tam bir görüşe sahip olması için Müşteri Hizmetlerine bu potansiyel olarak çalkantılı kitleleri sağlayın ve böylece onlar için bir hizmet kurtarma gerçekleştirmenin en iyi yolunu belirlemeye yardımcı olun.

Markaya yeni katılan müşteriler nasıl kazanılır?

Yöntem #4 Benzer Kitleler oluşturmanın daha iyi bir yolu

Pazarlama uygulayıcıları yıllardır üst hunilerini genişletmek için Google ve Meta gibi büyük reklam platformlarında Lookalike Audiences'ı kullanmaktadır. Bugüne kadar markalar, benzer kitle oluşturmak için mevcut müşterilerden oluşan özel bir listeyi reklam platformlarına yükleme yöntemini kullanıyordu ve bu kabul edilebilir bir strateji olarak görülüyordu.

Ancak, benzer hedef kitlenin etkinliğinin, örneğin Meta'nın benzer hedef kitle algoritmasına sağlanan tohum hedef kitlenin kalitesine bağlı olduğunu kabul etmek önemlidir. Müşteri Veri Platformu (CDP) bu noktada fark yaratarak daha yüksek kalitede bir çekirdek kitle sağlayabilir ve sonuç olarak ortaya çıkan benzer kitleyi iyileştirebilir.

Bir CDP'nin sunduğu kapsamlı müşteri davranışı görünümü sayesinde, pazarlamacılar "ideal müşteri profili" anlayışlarını "yakın zamanda alışveriş yapmış müşteriler" veya belirli demografik özellikleri de içeren sınırlı kapsamın ötesine taşıyabilirler:

  • Zaman içinde tekrar satın alan veya en yüksek marjlı ürünleri satın alan müşteriler.
  • RFM segmentindeki "Şampiyon" veya "Gelecek Vaat Eden" müşteriler.
  • Ürünlerinizi aktif olarak tavsiye edenler.
  • Web sitesinde, uygulamada veya e-posta kampanyalarında aktif olarak etkileşimde bulunanlar.

Bu gelişmiş bakış açısı, hedef kitlenin hassas bir şekilde ayarlanmasına ve sonuç olarak benzer modellemeye olanak tanıyarak müşteri edinme kampanyalarının etkinliğini artırır ve daha anlamlı iş sonuçları sağlar.

Sonuç

Herhangi bir teknolojik yatırımı değerlendirirken çok önemli bir soru sorulmalıdır: "Bu yatırım daha iyi iş sonuçları elde etmeme nasıl yardımcı olacak?" CDP söz konusu olduğunda, yatırımın geri dönüşü, kanallar arası müşteri etkileşimlerinin konsolide bir görünümü olmadan gerçekleştirilemeyecek veya optimal seviyenin altında kalacak olan iş sonuçlarını artırma kapasitesinde yatmaktadır.

Artımsallık kavramını benimsemek ve sağlam bir Müşteri Veri Platformunu benimsemek sadece stratejik ve rekabetçi bir avantaj değil, aynı zamanda sürdürülebilir iş büyümesi ve dijital dönüşümün önemli bir itici gücü haline gelir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.