Akbank Hackathon: DisasterTech'i kazanan 3 ekip

Afet teknolojileri temasıyla düzenlenen etkinliğin kazananı PharGen-Z oldu. İkincilik ödülü City Guard ekibine verilirken, üçüncülük ödülünün sahibi Terappim oldu.
Akbank Hackathon: DisasterTech'i kazanan 3 ekip

Akbank LAB’in bu sene gerçekleşen Hackathon etkinliği, doğal afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında hayatları koruyacak ve kurtaracak çözümler geliştirilmesine odaklandı. Afet teknolojileri temasıyla düzenlenen etkinliğin kazananı PharGen-Z oldu. İkincilik ödülü City Guard ekibine verilirken, üçüncülük ödülünün sahibi ise Terappim oldu.

176 ayrı takımdan 500’e yakın kişinin başvurduğu Akbank LAB ve imece iş birliğinde gerçekleştirilen Akbank Hackathon: DisasterTech, 14 Ekim’de online olarak başladı. Etkinlikte seçilen 33 takım proje geliştirdi. Yarışmanın 22 Ekim’de, Sabancı Center’da gerçekleştirilen finalinde 10 farklı fikir, jüri değerlendirilmesine sunuldu. Birbirinden başarılı projeler arasından PharGen-Z, City Guard ve Terappim dereceye girdi. 

Akbank Hackathon: DisasterTech’te geliştiriciler, yazılımcılar, tasarımcılar ve bu alana ilgi duyan öğrenciler, afet yönetimi için yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefledi. Ekipler, teknoloji ile daha güvenli ve dayanıklı afet yönetim sistemleri geliştirmeye odaklandı.

Finans, etki ve teknoloji temasının hakim olduğu Akbank Hackathon: DisasterTech etkinliği jürisinde finans odağını temsilen Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ve Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa; etki alanında İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan ve UNDP Hızlandırma Laboratuvarı Çözüm Haritalama Yöneticisi Gülşah Eker; teknoloji uzmanlığında ise Microsoft Türkiye Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ve Microsoft Türkiye Finansal Servisler ve Kamu Müşterileri Satış Genel Müdür Yardımcısı Duygu Ateş yer aldı. 

Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Akbank Hackathon: DisasterTech finalistleri arasından birinci takım 100 bin TL, ikinci takım 60 bin TL ve üçüncü takım da 40 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

PharGen-Z: Ekibin ‘Ecza Dolabı’ adlı projesi, afet süreçlerinde hastaların ihtiyaç duydukları ilaç desteğine hızla ve kolaylıkla ulaşabilmeleri için bir platform yaratma fikrine dayanıyor. Bu kapsamda eczacılık ve sağlık hizmetleri alanındaki sorunları değerlendiren ekip, geliştirdikleri uygulama ile hastaları ve eczacıları doğrudan veya ilaç talepleri yoluyla bir araya getiriyor. Aynı şekilde eczacıların hastalara ihtiyaç duydukları ilacı doğru miktarlarda koordineli bir şekilde ulaştırmalarını sağlıyor. 

City Guard: Ekip, modül ve sensörlerin yardımıyla afet sonrası hasarlı bina ve alanların tespiti için Sense Earth projesini geliştirdi. Sense Earth ile yıkılan binalar, kapanan yollar veya kullanılamaz hale gelen köprülerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi sağlanıyor. Böylece afet yönetimi süreçlerini desteklemeye odaklanıyor. Stratejik noktalara yerleştirilecek güneş enerjisi ve uydu interneti ile çalışan modül ve sensörlerin yardımıyla afet sonrası yaralanma ve can kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. 

Terappim: Terappim mobil uygulaması sayesinde fizyoterapistler hastaya hareket kütüphanesinde bulunan hareketlerden kişisel bir egzersiz programı oluşturabiliyor. Ayrıca uygulama, hasta poz tahmini teknolojisi ile hareketlerin denetimli olarak gerçekleştirilmesine imkan tanıyor. Böylece ekip, afet sonrası sağlık personellerinin üzerindeki iş yoğunluğunu hafifletmeye odaklanıyor. Aynı zamanda fizik tedavi ihtiyacı olan hasta ve yaralılara hızlı ve güvenilir hizmet sunulması da sağlanıyor. 

Aynı zamanda gönüllü Akbanklılar dahil olmak üzere Akut Vakfı, Atölye, DNDLAB, Impact Hub Ankara, Sivil Alan Hareket Ağı, Mahalle Afet Gönüllüleri, Menthol Protocol, Teyit.org, Tider, TOG ve YUVA’dan uzmanlar içgörü ve tecrübeleriyle proje fikirlerinin geliştirilmesine destek sundu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.