Kişinin çalışma verimini artıran 5 odaklanma aracı

Kullanıcıların işlerine veya görevlerine odaklanmalarına yardımcı olmak ve dikkatlerini dağıtan unsurları en aza indirgeyen uygulamalara ve eklentilere göz atıyoruz.
Kişinin çalışma verimini artıran 5 odaklanma aracı

Birçok çalışan, iş sırasında internet kullanırken dikkati dağıldığında, istemsizce ilgi çeken sitelere veya uygulamalara dalıp zamanın nasıl geçtiğini fark etmeme durumuyla karşılaşıyor. Bu durum, iş verimliliğini olumsuz etkileyebiliyor. 

Bu noktada kullanıcıların işlerine veya görevlerine odaklanmalarına yardımcı olmak ve dikkatlerini dağıtan unsurları minimize etmek amacıyla geliştirilen focus and block distractions yani verim artırıcı odaklanma adlı uygulamalar devreye giriyor. 

Bu uygulamalar, dikkat dağıtan etmenleri ortadan kaldırıyor. Kullanıcıları işlerine odaklanmaya teşvik ediyor. Peki, bu uygulamalar neler ve nasıl çalışıyor?

Verim artırıcı odaklanma uygulamaları, kullanıcıların interneti kullanırken belirli bir göreve veya işe odaklanmalarına yardımcı olmak için arka plan gürültüsünü veya dikkat dağıtan unsurları azaltıyor. İnternet siteleri, sosyal medya platformları veya diğer dikkat dağıtıcı uygulamaları belirli bir süre boyunca engelleyerek kullanıcıların bu tür içeriklere erişimini sınırlıyor. Belirli sürelerde belirli sitelere erişimi sınırlamak veya belli bir süre boyunca belirli bir aktiviteyi kısıtlıyor.

Gelin, modern yaşamın dikkat dağıtıcı unsurlarıyla baş etme konusunda öne çıkan verim artırıcı odaklanma uygulamalarına göz atalım.

LeechBlock

Bu uygulamaların ilki internet tabanlı dikkat dağıtıcı unsurlarla mücadele etmeyi amaçlayan bir araç olarak tanımlanan LeechBlock. Kullanıcıların belirledikleri web sitelerini listeleyerek bu sitelere erişimi sınırlamalarına olanak tanıyor. Kullanıcılar, belirli zaman dilimlerinde bu sitelere erişimi kısıtlayabiliyor veya belirli sürelerde bu siteleri ziyaret etmeyi sınırlayabiliyor. Böylece LeechBlock kullanıcıların dikkatini dağıtabilecek sitelere erişimi yönetmelerine ve odaklanmalarına yardımcı oluyor. 

LeechBlock, kullanıcıların belirlediği zaman dilimlerinde internet üzerinde dolaşmalarını ve belirli sitelere girmelerini engelleyerek zaman yönetimi konusunda destek oluyor. Bu sayede, kişiler belirli bir süre boyunca dikkatlerini verimli bir şekilde işlerine odaklayabiliyorlar. Bu tür araçlar, kullanıcıların dijital dünyadaki dikkatlerini toplamalarına ve işlerine daha verimli bir şekilde konsantre olmalarına yardımcı oluyor.

PawBlock 

PawBlock, bu uygulamaların içinde en dikkat çekici olanı. Kullanıcıların dikkat dağıtıcı web sitelerine girmelerini engellemek için sevimli hayvan resimlerini kullanarak dikkatlerini toplamalarına yardımcı olan bir araç, internet üzerinde zaman kaybına neden olan alışkanlıkları değiştirmek isteyenler için geliştirildi.

Bu uygulama, dikkat dağıtıcı sitelere girdiğinizde size sevimli hayvan resimleri gösteriyor. Örneğin, dikkat dağıtan bir siteye girdiğinizde hayal kırıklığına uğramış bir hayvan resmi görülüyor. Siteyi terk etmeye karar verirseniz, sizi mutlu bir hayvan resmi karşılıyor. PawBlock, kullanıcıların bu tür sitelere girmeden önce bir an durup düşünmelerine teşvik etmek amacıyla bu tür görsel ipuçlarını kullanıyor.

Yine de PawBlock'un bazı dezavantajları yok değil. Mobil veya masaüstü versiyonunun bulunmuyor. Ayrıca diğer benzer araçlar kadar özelleştirilebilir değil. Yine de, uygulama kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olabilir, fakat engellemeleri aşmak oldukça kolay.

Cold Turkey Blocker 

Cold Turkey Blocker, kullanıcıların internet üzerinde dikkat dağıtan sitelere erişimini sınırlayan ve çalışma süresini yönetmelerine yardımcı olan özelleştirilebilir bir uygulama olarak ön plana çıkıyor. Bu uygulama yüklendiğinde, kullanıcının istediği web siteleri ve masaüstü uygulamalarını engellemek için özel listeler oluşturabiliyor. Uygulama, çalışma saatlerinde sosyal medya ve video platformlarına erişimini kısıtlıyor. Bir taraftan iş saatleri dışında Slack gibi iş odaklı uygulamaları engelliyor.

Cold Turkey Blocker, kullanıcı tercihlerine göre özelleştiriliyor. Kullanıcı, engelleme işlemleri manuel olarak da kontrol edebiliyor. Ayrıca Frozen Turkey adı verilen özel bir mod, bilgisayar erişimini tamamen engelliyor. Bu mod aktive edildiğinde, bilgisayara giriş yapılamıyor ve tekrar erişim sağlamak için belirli bir işlem gerekiyor.

Freedom

Bir diğer verim artırıcı odaklanma uygulaması Freedom ise Windows, Mac, iOS, Android ve Chrome gibi birçok platformda mevcut olan bir dikkat dağıtıcı engelleme uygulaması olarak biliniyor. Bu uygulama, kullanıcıların dikkatini dağıtan sitelere ve uygulamalara erişimi engelleyebilme özelliği ile öne çıkıyor.

Burada kullanıcılar, sınırsız sayıda web sitesi ve uygulama engelleyebilme, arka plan sesleri kullanarak odaklanmayı artırma, zamanlanmış çalışma oturumları oluşturma ve sesli notlar ekleyerek ilerlemeyi takip etme gibi özelliklerden faydalanabiliyor.

Freedom, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak ve odaklanmayı artırmak isteyenler için ideal bir çözüm sunuyor. Uygulama, kapsamlı platform desteği ve özelleştirilebilir özellikleriyle dikkat çekiyor. Sınırsız engelleme, zamanlama, sesli notlar ekleme ve engellemeyi geçersiz kılmaya karşı kilitli mod gibi özellikler, kullanıcıların dijital alışkanlıklarını düzenleme konusunda geniş bir alan sunuyor. 

SelfControl

Bir diğer uygulama ise SelfControl. Sadece macOS işletim sistemini kullananlar için geliştirilen program, kullanıcıların belirledikleri internet sitelerine erişimi engellemelerine olanak sağlıyor. En dikkat çekici özelliği ise engellemelerin oldukça katı olması. Yani, kullanıcı bir kez belirli sitelere erişimi engellediğinde, bu engeli kaldırmak oldukça zor oluyor. Uygulama kapatılsa, silinse veya bilgisayar yeniden başlatılsa bile, bu engel devam ediyor. Tek seçenek, engeli kaldırmak için macOS'in yeniden yüklenmesi ki bu da tüm verilerin, ayarların ve uygulamaların silinmesi anlamına geliyor.

Bu uygulamalar ve eklentilerin yanı sıra işletim sistemleri de kendi odaklanma seçeneklerini sunuyor. Örneğin; Apple için Odak, konsantre olmanız veya aygıtınızdan uzaklaşmanız gerektiğinde anda kalmanıza olanak tanıyor. Odak ayarları özelleştirebiliyor, uyarı ve bildirim almak istediğiniz zamanı seçebiliyor ve diğer kişilerin ve uygulamaların meşgul olduğunuzu bilmelerini sağlayabiliyorsunuz. Benzer şekilde diğer işletim sistemlerinde de odak özelliği çoğunlukla bulunuyor.

Odaklanma son dönemde insanların en büyük sorunlarından biri. Uygulamaların artması, her şeyin mobil veya masaüstü cihazlardan yapılması ve teknolojinin her geçen gün gelişiyor olması bunun en önemli nedenleri diyebiliriz. Bu nedenle kişiler odaklanma uygulamalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.