Google, "About this image” doğrulama aracını Arama ve Google Görseller üzerinden erişime açtı

Google, Aramaları bir görselin kaynağını doğrulamak için kullanabilmenizi sağlıyor.
Google,

Google, Aramalar'ı bir görselin kaynağını doğrulamak için kullanabilmenizi sağlıyor. Google'ın yapay zeka ile oluşturulan görsellerin tespiti için ürettiği araç About this image'dan sizlere daha önce bahsetmiştik. Şirket, About this image isimli aracını Arama ve Google Görseller sonuçları üzerinden erişime açtı. Aracın yalnızca Arama ve Google Görseller'i İngilizce dilinde kullananlara açıldığını eklemekte fayda var. 

About this image özelliği, içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığını tespit edebiliyor. Söz konusu özellik ile metadata bilgileri dahil olmak üzere görsel ve benzeri görsellerin Google tarafından ilk kez ne zaman indekslendiği, görsellerin ilk ortaya çıkmış olabileceği yerler, görsellerin haberler, sosyal medya gibi online olarak başka nerelerde görüldükleri gibi bilgilere erişilebiliyor. 

Günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde savaş ortamı hakimken, yanlış bilgi yayılımı da bu ortama eşlik etmekte. Görünen o ki; Google, bu yeni özelliği Arama ve Google Görseller'de aktif ederek yanlış ve yanıltıcı bilgi paylaşımının önüne geçmek istiyor. 

Hatırlarsanız şirket, Google Lens aracılığıyla About this image özelliğine erişilebileceğini duyurmuştu. Şirketin paylaştığı yeni gönderide Google Lens ile özelliğin kullanımına dair herhangi bir gelişmeden bahsedilmiyor. Ancak Chrome'da bir görsele sağ tıklayarak ya da Google Uygulamasında bilgi edinmek istediğiniz bir görseli yukarı kaydırarak özellikten faydalanabiliyorsunuz. 

Google bu yenilik ile birlikte doğrulamaların keşfedilmesini kolaylaştıran Fact Check Explorer aracında yaptığı geliştirmeleri öne çıkardı. Yaz döneminde beta sürümüyle hayatımıza giren Fact Check Explorer, gerçekleştirilen görsel odaklı doğruluk kontrolleri arasında arama yapabilmenizi sağlıyor. Google, Fact Check Explorer özelinde bir API yayınlamayı planlıyor. Böylece Fact Check Explorer gazetecilerin ve bilgi doğrulama platformlarının iş akışlarında yer alabilecek. 

Son olarak Google’ın, üretimsel arama deneyimi (Search Generative Experience - SGE) üzerinden çevrimiçi kaynak hakkında daha fazla bilgi sunmaya odaklandığını da belirtelim. “About this result” aracı ile sunulan açıklamalar, Wikipedia veya Google Bilgi Grafiği'nden bilgi alamadığında, yapay zeka tarafından oluşturulacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.