Anıl Mertol, ortak'ın yatırım teknolojilerindeki trendlere yönelik vizyonunun detaylarını anlattı

Anıl Mertol, ABD'de yapılan bir araştırmayı örnek vererek bireysel yatırımcılar arasında günlük olarak yatırım yapma eğilimi gösterenlerin yüzde 80'inin para kaybettiğini söyledi.
Anıl Mertol, ortak'ın yatırım teknolojilerindeki trendlere yönelik vizyonunun detaylarını anlattı

Webrazzi Summit 2023’ün son oturumu “Fintech'te yeni hedef: 8 milyon yatırımcıyı borsada tutmak” idi. Sunum, sosyal yatırım platformu ortak’ın kurucu ortağı Anıl Mertol tarafından yapıldı. Mertol, ortak'ın yatırım teknolojilerindeki trendlere yönelik vizyonunun detaylarını odaklandı. Borsa'daki 8 milyon yatırımcının neden önemli olduğu konusuna dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: 

"Son bir yıl içinde, borsa piyasası dikkat çekici bir büyüme yaşadı. Bir yıl önce sadece 3 milyon yatırımcının yer aldığı bu alanda, son üç ay içinde inanılmaz bir hızla 5 milyon yeni yatırımcı piyasaya dahil oldu. Ancak, bu büyüme beraberinde bazı önemli uyarıları da getiriyor. Borsadaki rallinin devam edeceğine dair kesin bir garanti yok. Eğer yatırımcılar hisse senetlerini dikkatle seçmezlerse ve piyasa koşullarını doğru analiz etmezlerse, muhtemelen orta vadede zarar görecekler. Deneyimli yatırımcılar, muhtemelen yatırım stratejilerini uzun vadeli bir perspektife göre ayarlayacaklardır. Ancak biliyoruz ki, borsaya yeni katılanların çoğu sabırsızlıkla hareket edebilir ve hisselerini başka yönlere kaydırabilirler. Bu, sonuçta pozisyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, yeni yatırımcılar için dikkatli ve uzun vadeli bir yatırım planı oluşturmak önemli."

Anıl Mertol, ABD'de yapılan bir araştırmayı örnek vererek bireysel yatırımcılar arasında günlük olarak yatırım yapma eğilimi gösterenlerin yüzde 80'inin para kaybettiğini söyledi. Bu durumun özellikle kripto para piyasalarında Türkiye'de de benzer bir örnek taşıdığını ifade etti. "Ülke içinde kripto para yatırımcılarının sayısı 10 milyona ulaşmış durumda olduğunu söyledi. "Ancak, son iki yılda sessiz bir dönemin ardından, bu yatırımcıların büyük bir kısmı şu an aktif olarak kripto para yatırımı yapmıyor gibi görünüyor" diyerek buradaki soruna dikkat çekti.

Borsa İstanbul'da yer alan 8 milyon yatırımcının kim olduğu sorusu üzerinden son bir yıl içinde borsaya katılan kitlenin profil özelliklerinden bahsetti. Bu kitlenin büyük bir kısmının 25-30 yaş arasında yer aldığını ve borsa yatırımcılarının yarısı 35 yaşın altında olduğunu kaydetti. Borsa İstanbul'un özellikle Y ve Z kuşaklarıyla büyüdüğünü gösterdiğini söyledi.

Mertol, "İnternetle büyüyen ve işlerini çevrim içi platformlarda halleden bir kuşak, bürokrasiyle uğraşma zahmetine girmek istemiyor gibi görünüyor. Bu kuşak, çevrim içi bağlantıları ve mikro influencer'ları daha fazla tercih ederek onlardan akıl almaya yatkın. Geleneksel reklamların yerini, tüketicilerin markaların gerçek performansını ve ürünleri satın aldıktan sonraki deneyimlerini dikkate alma eğilimi alıyor gibi görünüyor. İnternet, bu kuşak için temel bilgi kaynağı haline gelmiş durumda." diyerek kitlenin tüketme biçimini ortaya koydu.

Mertol'a göre son dönemdeki borsadaki ivmeyi büyüten uygulamalar, hisse senedi alım satımını hem içerik hem de kullanım kolaylığı açısından daha erişilebilir hale getirerek büyük bir rol oynuyor ve bu uygulamalar birçok kişiyi finansal piyasalarla tanıştırdı.

Anıl Mertol, bu kitlenin tutulması ve para kaybetmemesini sağlamak, uzun vadeli yatırımcılar haline gelmelerini teşvik etmenin önem taşıdığını düşündüğünü söyledi.

ortak'ın bir yatırım uygulaması olarak tanımlayan Anıl Mertol, uygulamanın diğerlerine kıyasla biraz daha farklı bir yatırım uygulaması olduğunu söyledi ve uygulamayla ilgili ilginç detaylara dikkat çekti.

Mertol "ortak'ta sadece kripto ya da hisse senedi yok. Aynı zamanda uygulama üzerinden diğer yatırımcıların neler yaptığını görebiliyorsunuz. Uygulama içinde profilini yayınlamak isteyen yatırımcıların en başarılı olanları farklı metriklere göre sıralıyoruz. ortak, uygulama üzerinden kripto paralara veya sistemdeki yatırımcılara ortak olmayı sağlıyor. Bunu yaparken kullanıcıyı tüm finansal zorluklardan uzaklaştırıyor. Uygulamada bir lider panosu da bulunuyor. Burada günün başarılı yatırımcılarını ve ortaklarını görmek mümkün oluyor. Buradan radarınıza bir yatırımcıyı alabiliyorsunuz. Kripto yatırımlarında ise aracın getirisini grafiklerle gözlemlemek mümkün. En yüksek getiriye sahip olan kripto paralar veya son dönemde düşme eğilimindeki varlıklar da buradan takip edilebiliyor" dedi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.