Yasin Oral: "5 milyar TL' nin üzerinde vergi ödedik."

Son 1 yılda Paribu kullanıcı sayısı 6 milyonu aşarken, Yasin Oral, 5 milyar TL'nin üzerinde vergi ödediklerini ifade etti.
Yasin Oral:

Türkiye'nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı Webrazzi Summit 2023, bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşti. "Artan bilinirlik, yükselen etki: Blokzincirle geleceği şekillendirmek" başlıklı oturumda Webrazzi kurucu ve CEO'su Arda Kutsal, Paribu kurucu ve CEO'su Yasin Oral ile bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Oturumda Yasin Oral, Paribu'nun geçtiğimiz dönemini değerlendirdi. Paylaşılan verilere göre son 1 yılda Paribu kullanıcı sayısı 6 milyonu aştı. Yasin Oral, 5 milyar TL'nin üzerinde vergi ödediklerini de sözlerine ekledi.

Buna ek olarak Yasin Oral, geçtiğimiz dönemde backend ve arayüzde gerçekleştirilen değişimlerin önümüzdeki yıl meyvelerini toplayacaklarını ifade etti. Bu dönemin Paribu için tüm açılımların başlangıcı olacağını da belirtti. Piyasanın yavaşladığı bu dönemde Team Paribu ve kültür sanat alanındaki destekleri artırdıklarını dile getirdi.

Kripto para piyasaları için nasıl bir yıl oldu? 

Yasin Oral, piyasa hacim açısından düşük olsa da; yurt dışındaki regülatörlerin kripto para ve blokzincir alanını anlamaya çalıştığı bir dönem olduğunu ifade etti. Yasin Oral, özellikle Mica'nın yayınlanmasının bir kilometre taşı olduğuna dikkat çekti. Yasin Oral'ın aktardıklarına göre platformların düzenlenmesinde de aşamalar kaydedildi. Kanun yapıcıların bilgi sahibi olduğu bu dönemde, regülatörler aynı zamanda bir şeyleri değiştirmek konusunda kararlı. 

Depremde kripto para ile bağış toplama ve alma 

Felaketlerin hızlı aksiyon almayı gerektirdiğini vurgulayan Yasin Oral'ın paylaştığı bilgilere göre, 6 Şubat depremi döneminde Paribu, 20 milyon TL'nin üzerinde bağışın toplanmasına aracılık etti. Yasin Oral, blockchain ve kripto para ile çok daha kolay, hızlı bağış sürecinin yönetilebildiğini gördüklerini ifade etti. Bu alanda bağış konusunda izlenebilen cüzdan hareketleri ile şeffaflığın öne çıktığını söyleyebiliriz. Regülasyonların önemine bir kez daha dikkat çeken Yasin Oral, bağış toplama sürecinin kripto paraların bu tarz konularda hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığının bir örneği olduğunu ifade etti. 

Paribu Ventures

Paribu Ventures kapsamında 30 milyon dolar fon ayırdıklarını ifade eden Yasin Oral, bunun 6.5 milyon dolarını kullandıklarını ve 19 projeye yatırım yaptıklarını aktardı. Bu 19 projenin yaklaşık 6-7 tanesi yurt dışı projesi olarak konumlanmakta. Vizyonlarıyla uyuşan projeleri, değerlendirirken gelecekteki karlılığını önceliklendirmediklerini vurguladı. Paribu Ventures, her ne kadar başlangıçta yatırımlarını blockchain ve web3 ile sınırlandırmış olsa da teknoloji alanında kullanıcıların hayatını kolaylaştıran her türlü projenin yatırımcısı olmak üzere çalışıyor.  

Söyleşide Paribu Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması'ndan öne çıkan veriler de konuşuldu. Önceki yıl kripto parayı duyanların oranı yüzde 77'yken bu yıl yüzde 99'a yükseldi.

Geçen yıl yüzde 51 olan işlem yapanlar arasında yerli platformların tercih edilme oranı, bu yıl yüzde 64'e yükseldi. Araştırmanın sunduğu demografi verilerine göre, kadınların kripto para ile işlem yapma oranı yüzde 29 iken, erkeklerde bu oran yüzde 23 olarak öne çıkıyor. Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 6'sı regülasyonun gerekli olduğunu düşünüyor. Kripto parayı duyanlar arasında blokzincir kavramını duyanların oranı yüzde 25 olarak öne çıkmakta. Blokzincir kavramını duyanların yüzde 60'ı ise kripto paraların blokzincir teknolojisini kullandığını biliyor.

Yasin Oral, bireysel yatırımcıların ayı sezonu olmasına rağmen, "piyasa ne olursa olsun burası yaşıyor, bitmeyen ve bitmeyecek bir ekosistem var" fikrine sahip olduğunu belirtti.  

Son olarak Arda Kutsal, Yasin Oral'a "Boğa piyasası için fikrin nedir?" sorusunu yöneltti. Yasin Oral, konvansiyonel piyasalarda da belirli döngüler olduğunu bu döngülerin kriptoda da mevcut olduğunu ifade etti. Bununla beraber, "Boğa piyasasında 2021'e benzer büyük ve yoğun hareketi görecek mi?" sorusunun gündeme geldiğini aktardı. Yasin Oral'ın belirttiklerine göre bu sorunun cevabını yaşayarak göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.