Google Chrome, yakında IP adresini gizlemeye izin verebilir

IP adresi gizleme imkanı, başlangıçta yalnızca Google'ın sahip olduğu alan adlarıyla çalışacak.
Google Chrome, yakında IP adresini gizlemeye izin verebilir

Google'ın Chrome tarayıcısı, kullanıcıların VPN olmadan bile IP adreslerini web sitelerinden gizlemelerine izin vermeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Google, kullanıcıları ve etkinliklerini IP adresleriyle ilişkilendirerek siteler arası izlemeyi azaltmaya çalışmak için "IP Protection" özelliğini geliştiriyor.

İlk olarak BleepingComputer'ın ortaya çıkardığı bu özellik, bir proxy IP adresi yaratacak, yani belirli siteler sayfalarında kimin gezindiğini bilemeyecek. 

Geçtiğimiz cuma günü de Google kıdemli yazılım mühendisi Brianna Goldstein, Google'ın ilk IP koruma beta sürümüne hazırlandığını açıklamıştı. Paylaşılanlara göre program isteğe bağlı olacak ve başlangıçta yalnızca Google.com, Gmail ve Google Reklam Hizmetleri de dahil olmak üzere Google'ın halihazırda sahip olduğu alan adlarını proxy'leyecek. İlk test için belirli birkaç kullanıcıya otomatik olarak izin verilecek. Goldstein, bu ilk testin ardından IP Korumasının iki atlamalı bir proxy kullanmaya başlayacaklarını söyledi.

Google, bu özelliği IP adreslerine dayanan meşru işlemleri aksatmayacak şekilde geliştirdiğini söylüyor. Şirket bu testlere devam ederse, özellik daha fazla üçüncü taraf etki alanını Google proxy üzerinden yönlendirmeye de başlayacak.

Tüm bunların yanı sıra Google, 2024 yılında çerezleri devre dışı bırakmayı planlıyor. IP Koruması ile birlikte, üçüncü taraf sitelerin kullanıcıları birden fazla sitede izlemek için çok daha az seçeneği olacak. Bu konuda neler olacağını ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.