Microsoft, 29 milyar dolarlık vergi faturasıyla karşı karşıya

IRS (Internal Revenue Service), on yıllık bir süreyi kapsayan vergi ve cezalar için Microsoft'a 28,9 milyar dolarlık bir fatura çıkardı.
Microsoft, 29 milyar dolarlık vergi faturasıyla karşı karşıya

IRS (Internal Revenue Service), 2003'ten başlayarak on yıllık bir süreyi kapsayan vergi ve cezalar için Microsoft'a 28,9 milyar dolarlık bir fatura çıkardı.

Microsoft, anlaşmazlığın şirketin 2004 ve 2013 yılları arasında ülkeler ve yargı bölgeleri arasında dağıtılan kârlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Şirketin halihazırda ödemiş olduğu 10 milyar dolar kadar verginin IRS tarafından önerilen ayarlamalara yansıtılmadığı belirtildi. Microsoft, bildirimlere IRS'in idari temyizi yoluyla itiraz etmeyi planlıyor ve şirketin gerekirse adli işlemlere gitmeye hazır olduğu bildiriliyor.

Şirket başvurusunda, "Her zaman IRS'in kurallarına uyduğumuza ve ABD'de ve dünya genelinde borçlu olduğumuz vergileri ödediğimize inanıyoruz." dedi. 

Dünya Çapında Vergi ve Gümrüklerden Sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı (Corporate Vice President Worldwide Tax and Customs) Daniel Goff'un SEC dosyasında yer alan açıklamasına göre sorunlar yakın zamanda çözülmeyecek ve çözüm süreci yıllar alacak. Goff, "IRS, Microsoft'un 2004-2013 yılları arasında 28,9 milyar dolar ek vergi, ceza ve faiz borcu olduğunu söylüyor" dedi. Daniel Goff, "IRS'in önerdiği ayarlamalar nihai bir tespiti temsil etmemektedir. Önerilen düzeltmelerde Microsoft tarafından Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası (TCJA) kapsamında ödenen vergiler yansıtılmamıştır, bu da denetim kapsamında borçlu olunan nihai vergiyi 10 milyar dolara kadar azaltabilir." diye ekledi.

Microsoft 2023 mali yılında 72,4 milyar dolar kâr elde etmişti. IRS'in bu sonuçlarının bugünkü operasyonlar üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığını eklemekte fayda var.

Microsoft'un nasıl bir yol izleyeceğini ve bu işin nasıl sonuçlanacağını ise ilerleyen yıllarda hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.