Yapay zeka teknolojisi ile desteklenecek Dijital Vergi Dairesi neler sunuyor?

Dijital Vergi Dairesi ile fiziksel bir vergi dairesine gitmeden tüm işlemler yapılabiliyor.
Yapay zeka teknolojisi ile desteklenecek Dijital Vergi Dairesi neler sunuyor?

Gelişen teknoloji ile artık hemen hemen her şeyi elektronik ortamda yapmak mümkün hale geldi. Ancak birçok şeyi yapabildiğimiz bu elektronik ortam, kimi zaman her şeyi sadece bilgisayarlarımız ya da telefonlarımız aracılığıyla yapmamıza izin vermiyor, böylece hayatlarımızda kısmen "hibrit" bir dijital dönüşümün izlerini görüyoruz.

Örneğin; bir süredir İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması mevcut olsa da vergi ile ilgili işlerimizin bir kısmı için vergi dairelerinin yolunu tutmak durumundayız, ya da son haberlerle "durumundaydık" demeliyiz. Zira Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dijital Vergi Dairesi" uygulamasının kısa bir süre sonra başlayacağını açıkladı ve aslında bugün İnteraktif Vergi Dairesi'nin Dijital Vergi Dairesi'ne döndüğünü görmek mümkün.

Dijital Vergi Dairesi nedir?

Dijital Vergi Dairesi, beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere ilişkin işlemlerin sonuçlarının elektronik ortamda sunulması ile vergilendirmeye ilişkin ödevlerin yerine getirilmesinde kolaylıkla kullanılabilecek bir sistem. Üstelik Başkanlık tarafından geliştirilen ve halihazırda her birisine farklı internet adresinden giriş yapılabilen İnteraktif Vergi Dairesi ile Elektronik Beyanname Sistemi, İnternet Vergi Dairesi ve Hazır Beyan Sistemi gibi uygulamalara artık sadece Dijital Vergi Dairesi üzerinden erişilebiliyor.

Dijital Vergi Dairesi ile herhangi bir fiziksel vergi dairesine gitmeden tüm işlemler yapılabiliyor, mükellefiyet ve "Borcu yoktur" yazısı gibi bazı işlemler tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Robotik süreçler ve yapay zeka teknolojileri

Bu süreçte İnteraktif Vergi Dairesi'ndeki tüm işlemler kademeli olarak Dijital Vergi Dairesi'ne alınacak ve mükelleflerin bir noktadan işlem yapabilmeleri temin edilecek. Vergilendirme hizmetlerinde yapay zeka uygulamalarını da geliştiren Başkanlık, ilerleyen süreçte, mükelleflerin yaptığı başvurular üzerine vergi dairesince yapılan işlemleri, robotik süreçler ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapacak. Vergi dairesine gidilmeden mükelleflerin işlemleri anında çözülecek. Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi daha kolay ve hızlı olacak.

Dijital Vergi Dairesi'ne nasıl giriş yapılır?

Dijital Vergi Dairesi'ne dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden veya GİB tarafından oluşturulan mobil uygulama üzerinden giriş yapılabiliyor. Sistemden daha önce kullanıcı kodu ve şifresi olan, e-Devlet şifresi bulunan ve tebliğ kapsamında şifre edinen kişiler yararlanabiliyor. Dijital vergi dairesi üzerinden kişiler, vergi dairesi sistemlerinde kayıtlı olan ve GİB tarafından belirlenen bilgilerini elektronik ortamda görüntüleyebiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.