Akıllı telefonlarda megapiksel yolunun sonu, yapay zeka yolunun başlangıcı

Uzun zamandır donanım ve yeni özellik anlamında tıkanan akıllı telefonlar, yapay zeka ile birlikte farklı bir noktaya evrilebilir.
Akıllı telefonlarda megapiksel yolunun sonu, yapay zeka yolunun başlangıcı

Hayatımızın değişmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, her geçen gün gelişmeye ve yeni özellikler sunmaya devam ediyor. Uzun zamandır donanım ve yeni özellikler anlamında tıkanan akıllı telefonlar, yapay zeka ile birlikte farklı bir noktaya evrilebilir.

Akıllı telefonları düşündüğümüzde özellikle son birkaç yıldır karşımıza çok benzer modellerin çıktığını görüyoruz. Tasarım anlamında son yıllarda karşımıza çıkan en büyük değişiklik katlanabilir akıllı telefon modelleri oldu. Katlanabilir olarak tasarlanan pek çok akıllı telefon modeli görsek de bu modeller henüz büyük büyük kitlelere ulaşamadı.

İşlemci teknolojileri gelişse de akıllı telefonlar ile yapılabilecekler oldukça sınırlı. Mobil işlemciler yapay zeka teknolojisi ile birlikte daha da güçleniyor. Geçtiğimiz haftalarda yeni modellerini tanıtan Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modelleri ile konsol seviyesindeki oyunların oynanabileceğini duyurmuştu. Yapay zeka teknolojisinin desteği ile birlikte gelecekte daha fazla akıllı telefonun da benzer performanslar sunabileceğini söyleyebiliriz.

Megapiksel iletişiminin sonundayız

Mobil kamera teknolojileri de doyuma ulaşmış alanlar arasında yer alıyor. Her yıl daha iyi kameralar karşımıza çıkmaya devam ediyor fakat artık üst seviye modellerin oldukça benzer kamera performansları sunduğunu görüyoruz. Ekstra optik zoomlar veya daha fazla megapiksel sunulması günümüzde pek bir anlam ifade etmiyor.

Yakın gelecekte akıllı telefonların daha fazla yapay zeka teknolojisi sunabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle işlevsellik anlamında tıkanan ve sıradanlaşan akıllı telefonlar, sunacakları yeni yapay zeka teknolojileri ile birlikte tekrar büyük bir heyecan yaratabilir.

Akıllı telefonlarda yapay zeka devrimi

Büyük markalar, uzun zamandır akıllı telefonlarına yapay zeka teknolojilerini eklemeye devam ediyor. Yapay zeka teknolojileri alanındaki en büyük oyuncular arasında yer alan Google, Pixel akıllı telefon ailesi ile pek çok yapay zeka özelliği sunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Pixel 8 ailesi ve Pixel Watch 2 modelini tanıtan Google, tanıtım etkinliğini yapay zeka özelliklerini ön plana çıkaracak şekilde tasarladı. Google Assistant'ın Bard desteğiyle üretimsel yapay zeka özelliklerine kavuşacağını daha önce sizlere aktarmıştık. 

Bard desteği ile birlikte Pixel akıllı telefonlarına üretimsel yapay zeka özellikleri gelmiş oldu. Pixel modelleri ile başlayan üretimsel yapay zeka desteği gelecekte diğer Android modelleri için de sunulacaktır. Pixel 8 ailesi pek çok yapay zeka teknolojisine sahip.

Pixel 8 modelleri gücünü Google tarafından geliştirilen Tensor G3 işlemcisinden alıyor. Tensor G3, yapay zeka ve makine öğrenimine odaklanan bir işlemci olarak ön plana çıkıyor. Made by Google etkinliğinde paylaşılan bilgilere göre Tensor G3, yapay zeka teknolojisinin fotoğrafçılık, web sayfaları özetleme ve spam aramalarını engelleme gibi alanlarda kullanılmasına imkan tanıyor.

Google'ın akıllı telefonlar için sunduğu yapay zeka özellikleri arasında Magic Editor da yer alıyor. Yapay zeka ve fotoğrafçılığı bir araya getiren Magic Editor, fotoğraf içinde yer alan eşya ve kişilerin yeniden konumlandırılmasını, istenen kısımların silinmesi, arka planın değiştirilmesi ve fotoğraf boyutlarının değiştirilmesini sağlıyor. Magic Editor ile fotoğraflarda yer alan kişi ve eşyaların yerlerinin değiştirilmesi de mümkün.

Apple, iPhone 15 Pro modeli ile 3X, iPhone 15 Pro Max modeli ile ise 5X optik zoom yapılabileceğini geçtiğimiz haftalarda paylaşmıştı. Zoom için farklı bir yolda ilerleyen Google ise Zoom Enhance teknolojisini tanıttı. Zoom yapmak için üretimsel yapay zeka teknolojisinden yararlanan Zoom Enhance, pikseller arasındaki boşlukları tahmine dayalı ayrıntılarla doldurarak yakınlaştırmanızın daha da gerçekçi görünmesini sağlıyor.

Google'ın yapay zeka teknolojisini sunduğu bir diğer alan ise ses kayıtları. Ses kayıt uygulamasına üretimsel yapay zeka teknolojisi ekleyen Google, bu teknoloji ile ses kayıtlarının özetlerinin oluşturulmasını ve istenmeyen seslerin ses kaydından çıkarılmasını sağlıyor. 

Made by Google etkinliğinde tanıtılan Google Pixel Watch 2 modeli ile yapay zeka ile birlikte daha detaylı bir sağlık takibi özelliği sunuyor.

Akıllı telefonlar için bir sonraki devrim yapay zeka teknolojileri ile gerçekleşecek gibi görünüyor. Gelecekte büyük akıllı telefon üreticilerinin daha fazla yapay zeka teknolojisi ile karşımıza çıkması sürpriz olmayacaktır. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.