OpenAI, kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi planlıyor

OpenAI, kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi araştırıyor. OpenAI'ın pahalı yapay zeka çiplerinin eksikliğini çözmek için çeşitli seçenekleri masaya yatırdığı konuşuluyor. 
OpenAI, kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi planlıyor

Reuters'ın özel haberine göre OpenAI, kendi yapay zeka çiplerini üretmeyi araştırıyor ve şirketin planlarına aşina olan kişilere göre OpenAI'ın bu kapsamda potansiyel bir satın alma yapma ihtimali de bulunuyor.

Şirketin planları yüzde yüz netleşmese de OpenAI'ın pahalı yapay zeka çiplerinin eksikliğini çözmek için çeşitli seçenekleri masaya yatırdığı konuşuluyor. Bu seçenekler arasında kendi yapay zeka çipini oluşturmak, NVIDIA dahil diğer çip üreticileriyle daha yakın çalışmak ve daha fazlası yer alıyor. 

Yapay zeka çipleri, yapay zeka algoritmalarını yüksek hızda çalıştırmak ve büyük miktarda veriyi işlemek için özel olarak tasarlanmış entegre devreler olarak tanımlanabilir. Bu çipler, karmaşık matematiksel hesaplamaları paralel olarak yapabilme yetenekleri sayesinde yapay zeka uygulamalarının performansını artırıyor. Şu anda yapay zeka çipleri üreten birkaç önemli şirket bulunuyor ve bunlar arasında NVIDIA, Intel gibi şirketleri saymak mümkün.

OpenAI CEO'su Sam Altman, daha fazla yapay zeka çipi satın almayı şirket için en önemli öncelik haline getirdi ve kendisi daha önce, yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak için en uygun çipler için küresel pazarın yüzde 80'inden fazlasını kontrol eden NVIDIA'nın hakim olduğu bir pazar olan grafik işlem birimlerinin azlığından açıkça şikayet etmişti.

Daha fazla çip elde etme çabasının, Altman'ın tespit ettiği iki büyük endişeye bağlı olduğu belirtiliyor; OpenAI'ın yazılımına güç veren gelişmiş işlemcilerin eksikliği ve ürünlerini güçlendirmek için gerekli donanımı çalıştırmanın maliyetleri.

OpenAI'ın 2020'den bu yana üretken yapay zeka teknolojilerini, Microsoft tarafından inşa edilen ve Nvidia'nın 10 bin grafik işlem birimini (GPU) kullanan devasa bir süper bilgisayarda geliştirdiğini de hatırlatalım.

Yapay zeka çipleri pazarına girmek OpenAI için performans artışı, enerji verimliliği, özelleştirme, uyarlanabilirlik ve rekabet bazlı bazı faydalar sağlayabilir. Şirket, yapay zeka çiplerinin kontrolünü ellerinde tutarak, yapay zeka modellerinin hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılması için daha optimize edilmiş bir altyapı sağlayabilir. Ayrıca, daha yüksek performans ve enerji verimliliği ile yapay zeka uygulamalarının genel performansını artırabilir.

Şirket bu konuda yorum yapmasa da bizler, bu konuda gelecekte neler olabileceğini merakla bekliyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.