Jony Ive ve OpenAI, Masayoshi Son'ın desteğiyle "yapay zekanın iPhone'unu" icat etmek istiyor

Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive, Softbank CEO'su Masayoshi Son'dan aldığı 1 milyar doların üzerindeki yatırım yardımıyla "yapay zekanın iPhone'unu" inşa etmek için OpenAI ile görüşüyor.
Jony Ive ve OpenAI, Masayoshi Son'ın desteğiyle

Teknoloji dünyasında yapay zekanın etkisi, hemen hemen her alanda hissedilmeye başlandı. Bir dönem bilim kurgu filmlerinin konusu olmaktan öteye gidemeyen, ancak günümüzün gerçekliği haline dönüşen bu teknoloji, ilginç gelişmelere de sahne oluyor. Financial Times'ın son haberi de bunun bir örneği.

Habere göre Apple'ın eski tasarım şefi Jony Ive, Softbank CEO'su Masayoshi Son'dan aldığı 1 milyar doların üzerindeki yatırım yardımıyla "yapay zekanın iPhone'unu" inşa etmek için OpenAI ile görüşmelere başladı. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu iş birliği kapsamında Ive'ın tasarım firması LoveFrom'u kullanarak OpenAI'ın ilk tüketici cihazını geliştirmek istiyor. İki taraf arasında gerçekleşen beyin fırtınasında, yapay zeka odaklı bir cihazın nasıl görünebileceğinin tartışıldığı da paylaşılanlar arasında.

Ive ve Altman, kullanıcıların yapay zeka ile daha doğal ve sezgisel bir etkileşim deneyimi yaşayabileceği bir cihaz oluşturmayı hedefliyor. İkilinin, orijinal iPhone'un dokunmatik ekran teknolojisinden ilham aldığı belirtiliyor. 

Masayoshi Son'un bu projeye fon sağladığı ve yüzde 90 hissesine sahip olduğu kendi şirketi Arm'ın çip tasarımının projede önemli bir rol oynaması için baskı yaptığı bildiriliyor. Arm'ın geçtiğimiz haftalarda, 54,5 milyar dolar değerleme ile halka arz gerçekleştirdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Jony Ive, ilk iPhone'un yaratılmasında önemli bir katkı sağlamış olsa da daha önce akıllı telefonların kompulsif davranışlara neden olabileceği konusunda endişelerini dile getirmişti. Ive, 2018 yılında verdiği bir röportajda, teknoloji şirketlerinin yeni ürünler tasarlarken olası istenmeyen sonuçları öngörmeleri gerektiğini ve Apple'ın teknolojisinin bağımlılık yaratan doğasını hafifletmek için ahlaki bir sorumluluğu olduğunu belirtmişti. Bu nedenle OpenAI ile yürütülen projede, Ive'ın daha az ekran bağımlılığı olan interaktif bir bilgisayar cihazı yaratılmasına yardımcı olabileceği iddia ediliyor.

Projenin henüz fikir aşamasında olduğunu, ancak görüşmelerin ciddi olduğunu belirtmekte de fayda var. İlerleyen dönemde gerçekten böyle bir cihazla karşılaşacak mıyız, onu hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.