Eray Karakullukçu: "Yapay zeka bazı meslekleri tehdit ediyor"

Etkinliğin üçüncü oturumu 'İnsan Kaynaklarında Dijital Dönüşüme Vizyoner Bir Yaklaşım' idi.
Eray Karakullukçu:

New HR Summit 2023, Wyndham Grand İstanbul Levent'te hızla devam ediyor. Dijital dönüşümden yapay zekaya, yetenek yönetiminden liderliğe birçok konunun nabzını tutan etkinliğin üçüncü oturumu 'İnsan Kaynaklarında Dijital Dönüşüme Vizyoner Bir Yaklaşım'ı idi.

Layers HR Kurucu Ortağı Eray Karakullukçu sunumuna yapay zeka ile makine öğrenme teknolojisi arasındaki temel farkın ne olduğunu anlatarak başladı. Yapay zekanın bir İK profesyoneli gibi düşüneceğini kaydeden Karakullukçu, verinin bu anlamda önemli olacağını söyledi. Bu anlamda verinin tutarlı ve doğru olması gerektiğinin altını çizdi.

İş mülakatlarında ve şirketlerin iş gücü verimliliğini artırmak için yapay zekanın kullanıldığını belirtti. Karakullukçu, yapay zekanın işe alım süreçlerinde adayların belirli yetkinliklere sahip olup olmadığını ve özgeçmişleri analiz ederek mülakatlar sırasında verilen cevapları değerlendirdiğini söyledi. Böylece bu teknolojinin adayların uygunluğunu belirlemeye yardımcı olmak için çalıştığını kaydetti. 

Ayrıca yapay zeka teknolojisinin şirketlerin belirli değerlerini ihlal eden cümleleri veya ifadeleri tespit edebileceğini kaydetti. Dolayısıyla bu teknolojinin iş süreçlerini otomatize ederek iş gücü verimliliği artırdığını söyledi.

Ayrıca insanlarla yapay zeka araçlarının iş birliği yaparak daha etkili bir şekilde çalışmalarına olanak tanıdığını ve insanların yapay zeka araçlarına yönlendirmelerde bulunabileceğini belirtti. Bu araçların karmaşık verileri hızlı bir şekilde işleyebileceğini kaydetti. 

Yöneticilere, e-posta veya diğer iletişim kanalları aracılığıyla gelen yoğun mesajları filtrelemeleri veya önceliklendirmeleri konusunda yardımcı olabileceğini söyledi. Bu sayede yöneticiler daha etkili bir şekilde zamanlarını yönetebilirleceğini sözlerine ekledi. 

Yapay zeka teknolojisini hükümetler ve hukuk sistemlerinin yapay zeka teknolojilerini düzenlemekte ve anlamakta zorlandığına değinen Eray Karakullukçu, bu teknolojinin yanlış veya kötü amaçlı kullanım için potansiyel bir risk taşıdığına ve yanlış kararlar alabileceğine dikkat çekti.

Bazı mesleklerin tehlikede olduğunu kaydeden konuşmacı, özellikle şirketlerin yazılımcılar yerine veri bilimciler gibi yeni yeteneklere ihtiyacı olacağını belirtti. İnsan kaynakları süreçleri otomatize edileceğini, yetenek avı ve davranış analizi yapma kabiliyeti önem kazanacağını sözlerine ekleyerek bazı sektörlerde ihtiyaçların değişeceğini söyledi.

Eray Karakullukçu, bir taraftan yapay zekanın büyük verileri analiz etmek ve daha iyi kararlar almak için kullanılabileceğini ifade etti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.