Bitki odaklı yapay zeka teknolojisi geliştirerek işletme ve tesis verimliliğini artıran yerli girişim: Agriverts

Agriverts, dikey tarım tesislerinde SaaS tabanlı üretim ve kalite kontrolleri sağlayan bitki odaklı yapay zeka teknolojisi geliştirerek işletme ve tesis verimliliğini artırıyor.
Bitki odaklı yapay zeka teknolojisi geliştirerek işletme ve tesis verimliliğini artıran yerli girişim: Agriverts

Tarım sektörü, günümüzde giderek artan bir şekilde teknolojiyle dönüşüyor ve bu dönüşüm, tarımın verimliliğini artırmak, kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak ve gelecekteki gıda taleplerini karşılamak için önemli bir rol oynuyor.

Tarım teknolojileri, çiftçilere daha akıllı, etkili ve verimli bir şekilde çalışma imkanı sunarken, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği de destekliyor. Sensörler, otomatik sulama sistemleri, drone'lar, yapay zeka destekli analiz araçları ve diğer birçok yenilikçi teknoloji, tarımın geleceğini şekillendiriyor. Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren girişimlerden biri de Agriverts.

SaaS tabanlı üretim ve kalite kontrolleri sağlayan bitki odaklı yapay zeka teknolojisi geliştiriyor

Agriverts, dikey tarım tesislerinde SaaS tabanlı üretim ve kalite kontrolleri sağlayan bitki odaklı yapay zeka teknolojisi geliştirerek işletme ve tesis verimliliğini artırıyor. Yapay zeka teknolojisiyle kullanılabilen akıllı bitki algılama, iklim kontrol ve besleme kontrol cihazları da geliştiren Agriverts, hızlı ölçeklenebilir SaaS tabanlı yapay zeka teknolojisine odaklanarak bu teknolojisini tüm dünyada geniş ölçekte kullanılabilecek kamera, sensör ve otomasyon cihazları ile entegrasyon geliştiriyor.  Böylelikle ürün bazlı akıllı kontrol cihazların satışını da sağlayabilen Agriverts, ana gelir modeli olarak hızlı ölçeklenebilir abonelik opsiyonları ile SaaS tabanlı yapay zeka teknolojisini sunuyor.

Girişimin rakipleri bitkiyi etkileyen ortamı algılayan iklim ve besleme faktörlerini kontrol ederken, Agriverts bilgisayarla görü yapay zeka teknolojisine dayalı bitkinin kendisinin ve gelişiminin incelenmesiyle bitkiyi etkileyen tüm sistemi otomatize ediyor. Girişimin bizimle paylaştığı bilgilere göre aynı iş modelinin değerini anlayan ABD, Avrupa ve Hindistan'daki rakipler de henüz Ar-Ge ve demo aşamasında.

Agriverts, özellikle MENA bölgesinde bitki odaklı yapay zeka iş modelinde öne çıkıyor

Çeşitli bitki inceleme parametreleri ile öne çıkan Agriverts ise özellikle MENA bölgesinde bitki odaklı yapay zeka iş modelinde sektörde öne çıkıyor. Yoğun Ar-Ge ve know-how gereken bir iş modeli olduğu dolayısıyla sonrasında çıkabilecek rakiplerine oranla en az 1 yıl ilerde olduğunu belirten Agriverts ekibi, doğru partner ve paydaşlarla ülkemiz adına global çapta rekabet eden sayılı şirketlerden olmayı hedefliyor. 

Agriverts, Gebze Teknik Üniversitesi'nde Uluslararası tarım öğrenci kulübü kurucusu (IAAS WORLD komünitesi) ve dikey tarım farkındalık projeleri(bakınız) yürütücüsü Abdullah Duman tarafından kuruldu. Çekirdek ekibinde yapay zeka ekibi lideri Baran Şahin, yazılım ekibi lideri Alperen Yalçın, elektronik ekibi lideri Muhammad Ahsan ve ziraat ekibi lideri Ahmet Faruk Can Özkan yer almaktadır. Ekip bursiyer ve stajyerleri ile birlikte 10 kişi ile faaliyet gösteriyor. Bunun yanında akademi ve özel sektörden alanında öncü 4 danışmanı bulunuyor.

Danışmanlığını Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ümit Barış Kutman, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Gölgen Bahar Öztekin ve özel sektörde topraksız tarım seraları kurucusu Mehmet Emekli üstleniyor. Bilişim Vadisi iş geliştirme danışmanı Serhat Duyar ise yönetim ekibinin mentorluğunu yapıyor. 

TÜBİTAK BiGG Teknogirişim sermayesi kazanarak resmi olarak kuruldu

Agriverts 1 yıllık teorik proje ve iş modeli hazırlığından sonra 2022 yılı son çeyreğinde TÜBİTAK BiGG Teknogirişim sermayesi kazanarak resmi olarak kuruldu. Henüz kuruluşunun 1. yılında Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi TTO, GTU Biyoteknoloji Enstitüsü Ar-Ge serası, Bilişim Vadisi merkez ofisinde ve özel sektörden büyük ölçekli bir serada yapay zeka teknolojisinin veri toplama, Ar-Ge ve PoC çalışmalarını yaptı. Bununla beraber yapay zeka teknolojisine altyapı oluşturmak için 2 serada toplam 3 adet iklim kontrol cihazı satış ve kurulumunu gerçekleştirdi.

Agriverts'in hedefleri

Agriverts, bitki yapay zeka teknolojisinin PoC ürününü 1 yılda geliştirdi. Bulut teknolojileri ve doğrulanmış yapay zeka algoritmalarını kullanarak gerçek sahalardan kendi veri setlerini geliştirdi; ziraat ekibi ve bitki uzmanı danışmanları ile doğru ve güvenilir bir veri stratejisi oluşturdu. Yatırım turu ile beraber yeni dönemde fabrika modelinde büyük veri ve yapay zeka teknolojisini geliştirecek olan Agriverts, ilk versiyonu ile 2024 sonunda ana hedefi Orta Doğu pazarına, Bilişim Vadisi aracılığıyla ise Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerine giriş yapmayı hedefliyor.

TÜBİTAK hibesi dışında şirket kurulumundan önce İleri Girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlamış olan Abdullah Duman, şirket adına KOSGEB İleri Girişim Hibesini de almaya hak kazandı. Henüz yatırım almayan Agriverts Tohum Yatırım turunda "hisseye dönüştürülebilir yatırım (convertible note)" ile nitelikli ve etki yatırımcılarından 200 bin dolar "akıllı para" fonu toplamayı hedefliyor.

Agriverts, hızla artan dikey tarım ve seracılık sektöründe hızla ölçeklenebilir iş modeliyle globalde büyük başarı yakalayıp özellikle tarım alanında ülkemizden çıkan bir Unicorn/Turcorn olmayı hedefliyor. Böylece tarımın sürdürülebilirliği açısından hem teknolojisiyle büyük bir etki yaratırken hem de özellikle tarım sektöründeki başarısıyla tarıma olan ilgiyi artırıp bu konuda yarınlarını birincil derecede etkileyen bir kelebek etkisine katkıda bulunacağını ifade ediyor.

Agriverts ekibi, teknolojisinin dünyanın her tarafında yetişen sürdürülebilir tarım tesislerinde, Antartika'da ve Uzay'daki dikey tarım çalışmalarında yer alarak dünyaya katkıda bulunmasını hayal ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.