OpenAI, ChatGPT'nin eğitim ve öğretim hayatında yer almasını hedefliyor

ChatGPT, müfredat materyallerinden quiz, test ve ders planı hazırlama ya da münazara eşi gibi öğrencilere yardımcı olacak personalar yaratmada kullanılabilir.
OpenAI, ChatGPT'nin eğitim ve öğretim hayatında yer almasını hedefliyor

OpenAI, paylaştığı bir blog gönderisiyle öğretmenlerin ChatGPT'yi nasıl kullanabileceklerini aktardı. Aslına bakarsanız, bir süredir öğrencilerin ödev yaptırmak ve tez yazdırmak gibi işler için kullandığı araç, öğretmenlerin radarına çoktan girmişti. Pek çok öğretmen, öğrencilerin yapay zekadan destek almasına sıcak bakmıyordu. 

Görünen o ki; OpenAI, ChatGPT'nin eğitim tarafındaki imajını düzeltmek istiyor. Bu bağlamda şirket, sınıfta ChatGPT kullanım senaryolarını ön plana çıkarıyor. Şirketin paylaştığı kullanım alanları arasında müfredat materyallerinden quiz, test ve ders planı hazırlama ya da ChatGPT ile bir persona yaratarak bu personanın adeta bir münazara eşi gibi öğrencilere yardımcı olmasını sağlama gibi örnekler yer alıyor. 

Şirket özellikle İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlar için çeviri, doğru metin yazımı görevleri için ChatGPT'den faydalanılabileceğini belirtiyor. Her ne kadar yapay zeka dil modelleri halüsinasyonlarla gündeme gelse de; yanlış bilgi verirken bile dil bilgisi açısından doğru sonuçlar ortaya çıkarıyor. 

OpenAI paylaştığı gönderide eğitimcilerin deneyimlerine birinci ağızdan yer vermeyi tercih ediyor. Örneğin, Hindistan'da öğretmenlik yapan Geetha Venugopal, çocuklara bilgisayar aracılığıyla öğrendikleri bilgilerin tamamen doğru olmayabileceğini öğretiyor. Venugopal, çocukları edindikleri bilgileri sorgulamaya teşvik ediyor. Edinilen bilgilerin doğrulanması ve bunun için farklı kaynaklara bakılması öğretiliyor. 

Yapay zeka destekli ödevler 

Bu arada OpenAI, öğrencilerin ödevlerini yapay zekaya yaptırması konusunda da yardım merkezinde ilgi çekici bilgiler paylaşıyor. Şirketin paylaştıklarına göre, içeriklerin bir insana mı yok yapay zekaya mı ait olduğunu belirlemek üzere geliştirilen yapay zeka dedektörleri pek de doğru sonuçlar vermiyor. Şirket konu hakkında şu ifadeleri kullanıyor:

Bunların hiçbirinin yapay zeka tarafından üretilen ve insan tarafından üretilen içeriği güvenilir bir şekilde ayırt ettiği kanıtlanmamıştır. 

Bununla beraber şirket, ChatGPT'ye ve benzer araçlara "Bunu sen mi yazdın?" diye sormanın da modelin gerçekte ne yaptığına dair tamamen yanlış yapılandırmalara yol açtığını ifade etti. 

Bir öğretim koçu olarak ChatGPT

Öğretmenler sınıfta ChatGPT kullanımının yanı sıra ChatGPT'yi bir asistan olarak da kullanabilir. Şirket, ChatGPT'yi asistan olarak kullanmak isteyen öğretmenlerin şöyle komut vermesi gerektiğini belirtiyor: 

"Öğretmenlerin bir ders planlamasına yardımcı olan arkadaş canlısı ve yardımsever bir öğretim koçusun"

Yeni teknolojilerin eğitimde kendine yer bulması sıkça gördüğümüz bir durum. Hatırlarsanız, 2022 yılında eğitim teknolojileri sektörünün pazar büyüklüğünün 244 milyar dolara ulaştığını sizlere aktarmıştık. Yapay zeka devrimi tüm sektörleri etkisi altına almaya devam ederken, OpenAI'ın öğretmenlere sunduğu önerilerin eğitim alanında ne gibi dönüşümlere yol açacağı merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.