Xpeng, Didi'nin akıllı elektrikli araç birimini 744 milyon dolara satın alıyor

Xpeng, araç çağırma devi Didi'nin akıllı elektrikli araç birimini 744 milyon dolar değerinde bir anlaşmayla satın alacağını açıkladı.
Xpeng, Didi'nin akıllı elektrikli araç birimini 744 milyon dolara satın alıyor

Çinli elektrikli otomobil şirketi Xpeng, araç çağırma devi Didi'nin akıllı elektrikli araç birimini 744 milyon dolar değerinde bir anlaşmayla satın alacağını ve iki şirketin stratejik bir ortaklık kuracağını açıkladı. 

Söz konusu anlaşmanın bir parçası olarak Xpeng, önümüzdeki yıl şimdilik "MONA" olarak adlandırılan yeni bir marka altında A sınıfı bir model piyasaya sürecek ve bu model, 20 bin dolar fiyat etiketine sahip olacak. Şirketin bununla hedeflediği ise kitlesel pazar segmentinde genişlemek. Ortaklık ayrıca pazarlama, finansal sigorta hizmetleri, şarj ve uluslararası genişleme gibi alanları da kapsayacak.

Anlaşma, Çin'in elektrikli araç endüstrisinde yavaşlayan talep ve üretim kapasitesindeki fazlalığın, Didi gibi nispeten yeni gelenlerin pazara girmesini zorlaştırdığı bir dönemde gerçekleşti. Ayrıca Volkswagen de kısa bir süre önce Xpeng'e 700 milyon dolar yatırım yapmıştı. Bu yatırım sonrasında, XPeng'in Volkswagen markası altında temel ADAS teknolojilerini kullanan iki yeni model üreteceği belirtildi.

Xpeng, Ar-Ge'ye büyük harcamalar yaptığı halde elektrikli araç kullanımı konusunda oldukça sınırlı kalmaya devam ediyor. Didi ile ortaklığın, Xpeng'in potansiyel olarak Çin'deki yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşmasına yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. Zira Didi, 2023 yılının ilk çeyreğinde sona eren 12 aylık dönemde 587 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu açıklamıştı. 

Anlaşmanın aşamalı olarak tamamlanması ve MONA'nın Xpeng'de beklenen toplam yüzde 3,25'lik hisse için başarılı olması halinde Didi'nin daha fazla hisse alması bekleniyor. Anlaşma uyarınca Didi, anlaşmanın ilk kapanışından sonra iki yıl boyunca hisseleri satamayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.