YouTube, plak şirketleri ve müzisyenlerle birlikte kendi yapay zeka stratejisi üzerinde çalışıyor

YouTube, müzik şirketleriyle ve müzisyenlerle birlikte çalışarak kendi yapay zeka stratejisini belirliyor.
YouTube, plak şirketleri ve müzisyenlerle birlikte kendi yapay zeka stratejisi üzerinde çalışıyor

Yapay zeka son dönemde hayatımızda fazlasıyla yer edinmeye başladı. Teknolojinin bu denli benimsenmesi beraberinde, özellikle sanatsal içerikler odağında telif hakkı sorunlarını da beraberinde getirir oldu.

Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda Google ve Universal Music'in yapay zeka tarafından üretilen şarkılar için iş birliği yapabileceğini sizlerle paylaşmıştık. Bu iş birliği ile amaç, hayranların yapay zeka ile üretilen parçaları yasal olarak oluşturmaları ve telif hakkı sahiplerine bunun için ödeme yapmaları için bir araç geliştirmek olarak açıklanmıştı.

Şimdi ise bunun bir uzantısı olarak Google'ın sahibi olduğu YouTube, hem şirketler hem de içerik oluşturucular için para kazanma fırsatları da dahil olmak üzere, yapay zeka tarafından üretilen müziğin platformda nasıl ele alınacağına ilişkin kurallar oluşturmak için plak şirketleriyle ortaklık kuruyor.

Şirket, bir blog yazısında, hak yönetim sistemi Content ID'yi oluşturmak için yatırım yapacağını, manipüle edilmiş içerik yükleme politikalarını güncelleyeceğini ve kurallarını ihlal eden videoları tespit etmeye yardımcı olmak için üretimsel yapay zeka araçlarını kullanacağını açıkladı. 

Bu amaçla şirket, sektördeki sanatçılar, söz yazarları ve yapımcılarla birlikte çalışarak yapay zekaya yaklaşımını bilgilendirmeye yardımcı olmak için Music AI Incubator'ı başlatıyor. YouTube, bu programı hayata geçirebilmek için Universal Music Group (UMG) ve aralarında söz yazarı ve yapımcı Anitta, söz yazarı, yapımcı ve girişimci Björn Ulvaeus, müzisyen, besteci ve yapımcı Don Was, Kolombiyalı müzisyen Juanes, yapımcı Louis Bell, besteci Max Richter, söz yazarı ve yapımcı Rodney Jerkins, şarkıcı-söz yazarı Rosanne Cash, OneRepublic'ten söz yazarı ve yapımcı Ryan Tedder, rapçi, müzisyen, girişimci ve hayırsever Yo Gotti ve Frank Sinatra'nın mirasının da bulunduğu yetenek listesiyle birlikte çalışıyor.

YouTube, gelecekte geliştirilecek belirli teknolojiler, para kazanma fırsatları ve politikalar açısından yeni yapay zeka müzik sisteminin nasıl çalışacağına ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşacağını da belirtiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.