Mesajlaşma uygulamalarını gizlice kullanan ABD'li bankalara 549 milyon dolar ceza kesildi

ABD'li düzenleyiciler, çalışan iletişimlerinin elektronik kayıtlarını tutmayan bir dizi finans kuruluşuna toplamda 549 milyon dolar ceza kesti.
Mesajlaşma uygulamalarını gizlice kullanan ABD'li bankalara 549 milyon dolar ceza kesildi

ABD'li düzenleyiciler, çalışan iletişimlerinin elektronik kayıtlarını tutmayan bir dizi finans kuruluşuna toplamda 549 milyon dolar ceza verildiğini açıkladı. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kayıt tutma konusunda uzun süredir devam eden başarısızlıklar nedeniyle 11 firmaya yönelik suçlamaları ve 289 milyon dolar para cezasını açıklarken, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (Commodity Futures Trading Commission) da kurum tarafından istenen kayıtları tutmadıkları için dört bankaya toplam 260 milyon dolar para cezası verdiğini söyledi.

En büyük cezayı Wells Fargo ödeyecek

Wells Fargo, en çok para cezasına çarptırılan şirket oldu. Bu kapsamda Wells Fargo'nun SEC'e 125 milyon dolar ve CFTC'ye 75 milyon dolar ödemesi gerekiyor. BNP Paribas, SG Americas Securities, BMO Capital Markets, Mizuho Securities USA, Houlihan Lokey Capital, Moelis & Company, Wedbush Securities, SMBC Nikko Securities America, Société Générale ve Bank of Montreal dahil olmak üzere diğer firmalar için cezalar 9 milyon ila 75 milyon dolar arasında değişti.

SEC'in İcra Bölümü Direktörü Gurbir S. Grewal, suçlamaların kurumun yatırımcıları koruma ve bankaların defter ve kayıtlarını tutmalarını gerektiren yasaları uygulayarak iyi işleyen piyasalar sağlama misyonu doğrultusunda yapıldığını söyledi. Grewal, "kendini rapor eden, iş birliği ve düzeltme yapan" firmaların yüksek para cezalarından kurtulabileceğini söyledi ve şunları ekledi: "Komisyon bu temel mesajı yerine getirmek için bugüne kadar 30 yaptırım kararı aldı ve 1,5 milyar doların üzerinde ceza kesti. Bazıları bu mesajı dikkate almış, ihlalleri kendi kendilerine bildirmiş ya da dahili politika ve prosedürlerini iyileştirmiş olsa da, bugünkü eylemler bize birçoğunun hala bunu yapmadığını hatırlatıyor."

Yani aslında ABD'li düzenleyiciler, bir süredir bankaların Signal, WhatsApp veya iMessage gibi uygulamaları kullanmasını engellemeye çalışıyor. 

Federal kurumların kişisel mesajları ortaya çıkarmasının bir sonucu olarak, tüm firmalara gelecekteki ihlalleri durdurma emri verildi. Bu durumda bankaların mesajlaşan çalışanlara baskı yapması muhtemel. Herhangi bir baskı yapılmaması durumunda ise farklı incelemelerin başlaması olası görünüyor.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.