Yapay zeka destekli beyin implantı, hastalara his ve hareket kabiliyeti kazandırabiliyor

Felç tedavisinde yapay zeka destekli beyin implantları kullanılarak hastaların hareket ve duyusal hislerini geri kazanması sağlanabiliyor.
Yapay zeka destekli beyin implantı, hastalara his ve hareket kabiliyeti kazandırabiliyor

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada yılda 17 milyon kişi felç geçiriyor. Felç, birçok insan için hareket kabiliyetinin ve duyusal hislerin kaybedilmesine neden oluyor. Northwell Health'in Feinstein Biyoelektronik Tıp Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka destekli beyin implantı, hastalığın tedavisi konusunda yepyeni bir sayfa açıyor.

Geliştirilen teknoloji, beyin ve beden arasındaki iletişimi yeniden kurarak paralize olan insanların tekrar hareket etmesini ve duyusal hislerine kavuşmasını sağlıyor. Bu sayede, hastaların yaşam kalitesi artıyor. Araştırma ekibi yaptığı insanlı deneylerde başarılı oldu. 2020 yılında New York'ta geçirdiği kaza sonucu his ve hareket kaybı yaşayan Keith Thomas, kolunu hareket ettirerek kız kardeşinin elini hissetti.

Yapay zeka destekli beyin implantı nasıl çalışıyor?

Ekip öncelikle hastanın MRI taraması ile beynini haritalandırıldı ve beyindeki sorunlu bölgeler belirlendi. 15 saat süren bir ameliyatla hastanın beynine mikroçipler yerleştirildi. Bu mikroçipler yapay zeka teknolojisiyle desteklenen bir bilgisayara bağlandı. 

Mikroçipler, beyindeki sinir hücreleriyle iletişim kurarak beyinden gelen sinyalleri almaya ve işlemeye başladı. Yapay zeka algoritmaları hastanın düşüncelerini yorumladı ve anladı. Yani beyinden gelen düşünceleri anlamlı eylemlere ve hareketlere dönüştürmeye yardımcı oldu.

Bilgisayar, yorumladığı düşünceleri omurilik ve el kaslarına uyarı sinyalleri olarak gönderdi. Bu uyarılar, hastanın istediği hareketi yapmasını sağladı. Parmak uçlarına ve avuç içlerine takılan sensörler, eldeki dokunma hissini uyardı. 

Özet olarak bu teknoloji, hastanın düşüncelerini anlayarak vücuttaki hareketi ve hissi yeniden sağlamak için beyin-beden etkileşimini yapay zeka ve elektriksel uyarılarla yeniden oluşturuyor. Teknolojinin geliştiricisi ve klinik deneyin baş araştırmacısı Chad Bouton, bu teknoloji sayesinde felçli hastaların tekrar hareket edebileceğini söylüyor ve ekliyor: "Bu yöntem henüz tam anlamıyla geliştirilmemiş olsa da arkasındaki ekip, felçle yaşayan insanların yaşamlarını değiştirebileceğine dair umutlu."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.