Microsoft Teams, uzamsal ses (spatial audio) özelliğini Windows ve macOS'te kullanıma sundu. Uzamsal sesi, konferans görüşmelerini daha gerçekçi ve etkileşimli hale getiren bir ses teknolojisi olarak tanımlamak mümkün. Bu özellik sayesinde, bir konferans görüşmesindeki her katılımcının sesi sanki gerçek bir odada bulunuyormuş gibi algılanıyor ve sesler, her katılımcının ekrandaki konumuna göre farklı bir pozisyondan duyuluyor.
Örneğin; ekranın sol tarafındaki bir katılımcının sesi sol taraftan gelir gibi hissediliyor. Bu da konuşmaların daha net ve anlaşılır hale gelmesini sağlıyor ve katılımcıların hangi kişinin konuştuğunu daha kolay takip etmelerine yardımcı oluyor. Aynı anda birden fazla kişinin konuştuğu durumlarda, katılımcıların konuşmacıları daha iyi ayırt edebilmesine olanak tanıyor, bu da toplantıların daha etkili bir şekilde yönetilmesini sağlıyor.
Teams'in uzamsal ses (spatial audio) özelliği nasıl kullanılır?
Microsoft yetkilisi Hong Sodoma, bu özelliğin her katılımcının sesinin algılanan konumunu, video temsiliyle uyumlu hale getirdiğini belirtiyor. Paylaşılanlara göre uzamsal ses özelliğini etkinleştirmek için Ayarlar (Settings) > Aygıtlar (Devices) yönergesini izlemek yeterli. Buradan spatial audio seçeneği direkt olarak aktif edilebiliyor.
Burada altı çizilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, Microsoft'un uzamsal ses özelliğinin şu anda bluetooth veya kulak üstü kulaklıklar tarafından tam anlamıyla desteklenmiyor oluşu. Özellik, sadece stereo destekli cihazlarda çalışıyor. Tüm bunların yanı sıra, yakın gelecekte LE Audio (Düşük Güçlü Ses) teknolojisine sahip bluetooth cihazların, uzamsal ses özelliğini desteklemeye başlayacağının altı çiziliyor.
Samsung, Sony, OnePlus, EarFun ve diğer üreticiler, belirli kulak içi kulaklıklarını LE Audio ile uyumlu hale getirme konusunda çalışıyor. Ayrıca, Windows 11'in mayıs ayında Bluetooth LE'yi desteklemeye başlamasıyla, LE Audio'ya uyumlu cihazların sayısının artması bekleniyor. Bu gelişmelerle birlikte, önümüzdeki aylarda, Microsoft Teams'in uzamsal ses özelliğinin LE Audio ile uyumlu kulak içi kulaklıklarla kablosuz olarak çalışmaya başlaması hedefleniyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap