Geçen ay Facebook'un Avrupa Birliği ülkelerinde kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek için izin almak zorunda kaldığını sizlere aktarmıştık. Meta, şimdi de kişiselleştirilmiş ve hedeflenmiş reklamlarından bazılarını Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için önceden tercih edilen bir seçenek haline getirmeyi teklif ediyor. Eğer Avrupa Birliği Meta'nın teklifini kabul ederse, şirket, kullanıcıların sosyal medya platformunda yaptıklarına dayalı reklam hedeflemesine izin verip vermemeyi seçmelerine olanak tanımak için 3 aydan fazla süreye ihtiyaç duyacak.
Şirketin bu teklifi, Meta'nın Avrupa Birliği ile reklamlar için kişisel verilerin kullanımına dair süregelen çekişmesini sonlandırmayı amaçlıyor. Günümüzde Avrupa Birliği ülkelerindeki Meta kullanıcıları, bu tarz bir hedeflemeyi devre dışı bırakma seçeneğine sahip. Hedeflemeleri devre dışı bırakanlar, kullanıcının genel konumu ya da yaş aralığı gibi daha geniş demografik veriler kullanılarak hedeflenmeye devam ediyor. Meta'nın yeni teklifi, yine genel hedeflemeyi içeriyor olabilir.
Bir süredir Avrupa'nın yasa koyucu kurumlarıyla mücadele eden Meta, pek çok kez ceza ödemek durumunda kaldı. Mayıs ayında şirket, kullanıcı verilerinin ABD’ye aktarılması nedeniyle Avrupalı gizlilik düzenleyicileri tarafından 1,2 milyar euro para cezasına çarptırıldı.
İlk çeyrekten önce, şirketin gelirleri ekonomideki durgunluk ve Apple'ın reklam hedefleme yeteneklerini sınırlayan iOS gizlilik değişikliği nedeniyle 3 dönem üst üste düşüş göstermişti. Meta bu yıl gelir ve kullanıcı büyümesi konusunda beklentileri aşmayı başardı.
Her ne kadar genç nesil için bir sosyal ağ olarak geçerliliğini yitirmiş olsa da Meta'nın 2023'ün ikinci çeyreği kazanç raporuna göre Facebook aylık aktif 3 milyar kullanıcıyı aştı. Meta'nın uygulama ailesi WhatsApp, Instagram, Messenger ve aileye yeni eklenen Threads ise toplamda 3.88 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip. Bu da neredeyse dünya nüfusunun yarısına denk geliyor.
Öte yandan Meta, geliştirdiği uygulamaları, Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılara sunmaktan çekiniyor. Şirket, yasal belirsizlikler nedeniyle Threads'in Avrupa'ya açılmasını geciktirdi. GDPR'a uyumlu olan Threads'in Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Yasası'nın (DMA) gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığından emin olamamıştı. Zira DMA, teknoloji devlerinin kendi ürünlerinde kendilerine referans vermelerine karşıt. Meta uygulama ailesinin birbirini destekleyen yapısını ve Threads'in Instagram hesabına sahip olduğunu düşünürsek, Meta'nın çekincesini anlamak mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap