Meta, Microsoft ve Amazon, yayınladıkları veri seti ile Apple Maps ve Google Maps'e rakip oluyor

Geçen yıl Overture Maps Foundation'ı kurmak üzere bir araya gelen Meta, Microsoft, Amazon ve TomTom, şimdi de ilk açık kaynak harita veri setini yayınladı. 
Meta, Microsoft ve Amazon, yayınladıkları veri seti ile Apple Maps ve Google Maps'e rakip oluyor

Meta, Microsoft ve Amazon harita şirketi TomTom ile bir araya gelerek Apple Maps ve Google Maps'e rakip olacak bir proje başlattı. Bu dört şirket, geçtiğimiz yıl müşterek çalışabilen (interoperable) harita ürünleri üretme hedefiyle Overture Maps Foundation'ı kurmuştu. Dörtlü şimdi de ilk açık kaynak harita veri setini yayınladı

Bu veriler sayesinde üçüncü taraf geliştiriciler, küresel haritalama yapabilecek ya da kendi navigasyon ürünlerini üretebilecek. Bu da bağımsız geliştiricilerin Apple Maps ve Google Maps'e rakip ürünler çıkarma olasılığını artırmakta. 

Söz konusu veri seti, binalar, ulaşım ağları ve idari sınırlara ilişkin verilerle birlikte 59 milyondan fazla ilgi çekici yeri içeriyor. Overture'un aktardığı bilgilere göre, veri katmanları, geliştiricilerin harita verilerini standart, belgelenmiş ve müşterek çalışmaya uygun bir şekilde kullanabilmeleri için biçimlendirildi. Geliştiriciler, bu bilgileri kullanarak harita uygulaması ya da navigasyona dayalı herhangi bir servis oluşturabilecek. 

Overture'un yönetici direktörü Marc Prioleau yaptığı açıklamada; Places veri kümesine dikkat çekti. Bu veri kümesi, büyük ve küçük yeni işletmelerden dünyanın herhangi bir yerinde bulunan pop-up sokak pazarlarına kadar her şeyi haritalama potansiyeline sahip. Prioleau, daha önce böylesine büyük bir açık veri kümesinin mevcut olmadığını belirtti. 

Prioleau, haritalama konusunda verinin güncelliğini korumanın öne çıkan bir zorluk olduğunu belirterek, güncel ve kapsamlı bir POI (örneklem noktası) veritabanı inşa edilmesi ve bu veritabanının korunması için Overture'un geniş çapta iş birliklerini hayata geçirmeyi planladığını ifade etti. 

Günümüzde geliştiriciler, Google Maps'in API'ına ulaşmak için ödeme yapmak durumunda. Aynı şekilde Apple da native olmayan uygulamalar yapmak isteyen geliştiricilerden ödeme alıyor. Overture'un veri setine kavuşan geliştiriciler ise çok daha kolay ve ucuz bir şekilde kendi uygulamalarını geliştirebilir. Veri setine Overture'un web sitesinden erişmek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.