Metroları biletsiz kullanan kaçak yolculara yapay zeka engeli

Yapay zeka, kaçak yolcu tespiti için video akışlarını gerçek zamanlı olarak izliyor ve istasyonlardaki mevcut kamera altyapısıyla entegre oluyor.
Metroları biletsiz kullanan kaçak yolculara yapay zeka engeli

Bir süredir farklı formlarda hayatlarımıza dokunan, ancak son zamanlarda bilim kurgu filmlerinden hallice haberlere konu olmaya başlayan yapay zeka, şimdi New York City'de metroya kaçak binen yolcuları tespit etmeye başladı. Paylaşılanlara göre yapay zeka, video akışlarını gerçek zamanlı olarak izlemek için istasyonlardaki mevcut kamera altyapısıyla entegre oluyor ve insanların ödeme yapmadan metroya ne zaman ve nasıl bindiklerine dair 7/24 veri sağlıyor. 

Yapay zeka teknolojisi şu anda şehir genelinde yalnızca 7 istasyonda kullanılıyor. NYC Metropolitan Transport Authority, teknolojinin kullanımını 20'den fazla istasyon için aktif edeceğini belirtiliyor. Şu anda New York'un raylı sistemlerinde, hangi istasyonlarda yapay zekadan faydalanıldığının bilgisi ise paylaşılmadı. 

MTA, yetkili makam tarafından kullanılan üçüncü taraf izleme yazılımının raporuna göre, 2022'de kaçak yolculuklar nedeniyle 285 milyon dolar kaybetti.

MTA sözcüsü Joana Flores, NBC News'e verdiği demeçte, İspanyol yapay zeka geliştiricisi AWAAIT'in, bilet ücretinden kaçanların fotoğraflarını tespit edip yakındaki istasyon görevlilerinin akıllı telefonlarına gönderebilen yazılımı oluşturduğunu doğruladı. AWAAIT'in sistemi Detector olarak adlandırılıyor ve İspanya'da da kullanılıyor. 

MTA tarafından paylaşılan bilgilere göre şehirde kaçak yolculuklar, özellikle öğleden sonra 3 ve 4 saatleri arasında, okul ve iş çıkışının yoğun olduğu zamanlarda gerçekleşiyor. Acil durum kapılarından geçmenin ve turnikelerden atlamanın, en yaygın biletsiz yolculuk yöntemleri olduğu belirtiliyor. 

Söz konusu bir tespit yöntemi bizim ülkemizde de aktif edilir mi, açıkçası bu konuda bir yorum yapmak zor. Çünkü bu sistem kimi yerde regülasyonlara takılabilir. Örneğin; Avrupa Birliği'nin 2024'te yürürlüğe girmesi beklenen yeni yapay zeka yasası kişilere yapay zeka sistemleri ile yüz tanıması yapmayı yasaklıyor. Yani Avrupa'da böyle bir sistem şu anda İspanya'da mevcut olsa da ileride yasal engellere takılabilir. Kısacası bu alanda neler olabileceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.