Avrupa yollarında, her 60 kilometrede bir elektrikli araçlar için şarj istasyonu olacak

Avrupa genelinde, her 60 km'de bir elektrikli otomobiller ve kamyonetler için en az 150 kW'lık hızlı şarj ve yakıt istasyonları kurulacak.
Avrupa yollarında, her 60 kilometrede bir elektrikli araçlar için şarj istasyonu olacak

Avrupa genelinde her 60 km'de bir elektrikli otomobiller ve kamyonetler için en az 150 kW'lık hızlı şarj ve yakıt istasyonları kurulacağı açıklandı. AB Konseyi'nin alternatif yakıt altyapısı yönetmeliği (AFIR) kapsamında yapılan düzenleme, 2025 yılından itibaren Avrupa’da seyahati kolaylaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda Avrupa genelinde alternatif yakıtlar için daha fazla şarj ve yakıt ikmal istasyonunun faaliyet göstereceği anlamına geliyor.

150 kW'lık hızlı şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryalarını daha hızlı şarj edebilir olması seyahat edenler için önemli bir avantaj olarak nitelendiriliyor. Bu tip şarj istasyonlarının genellikle otoyollar, ana yollar ve uzun mesafeli seyahatler için stratejik noktalara kurulduğunu hatırlatalım.

Elektrikli otomobillerin ve kamyonetlerin daha yaygın kullanımını teşvik etmeyi ve onların daha uzun mesafeleri daha kolay kat edebilmelerini sağlamayı amaçlıyor. Hızlı şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryalarını daha kısa sürede şarj etmelerine olanak tanıyor ve bu sayede sürücülerin daha az bekleme süresiyle daha uzun mesafeleri rahatlıkla yol alabilmelerine yardımcı oluyor.

Yönetmelikte dikkat çeken diğer detaylar arasında ağır hizmet araçları için minimum 350 kW kapasiteli şarj istasyonları, AB’nin ‘trans-Avrupa ulaşım (TEN-T) ağı’ olarak adlandırılan çekirdek ağı boyunca her 60 km’de bir konuşlandırılması yer alıyor. Bunlar, 2025’ten itibaren ise her 100 km’de bir yerleştirilecek. 

Aynı zamanda otomobiller ve kamyonlar için hidrojen yakıt ikmal istasyonları 2030’dan itibaren tüm kentsel düğüm noktalarında ve TEN-T çekirdek ağı boyunca her 200 km’de bir yer alacak. Bu madde, hidrojen ekonomisinin ve hidrojenle çalışan araçların yaygınlaştırılmasının önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Asgari sayıda büyük yolcu gemisi veya konteyner gemisine ev sahipliği yapan limanların 2030 yılına kadar bu gemilere kıyıdan elektrik sağlanacağı da kaydediliyor.

Havalimanları tarafından 2025 yılına kadar tüm kapılarda ve 2030 yılına kadar tüm açık deniz stantlarında park halindeki uçaklara elektrik verileceği kaydedildi.  

Elektrikli veya hidrojenle çalışan araç kullanıcıları, şarj veya yakıt ikmali noktalarında ödeme kartları veya temassız cihazlar kullanarak ve abonelik gerektirmeden, tam fiyat şeffaflığı ile kolayca ödeme de yapılabilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.