Son dönemde e-ticaret sektörü oldukça hızlı bir şekilde büyüdü. E-ticaretin büyümesinde, pandeminin yanı sıra insanların internete daha kolay erişebilmesi, mobil cihazların kullanımının artması, ödeme sistemlerinin gelişmesi ve lojistik hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi faktörler oldukça önemli diyebiliriz. Sonuçlara bakıldığında ise sektöre olan bu talep, hem e-ticaret platformlarının sayısını hem de bu platformlardaki ürün sayısı artırdı, durum böyle olunca da platformların analizi için üçüncü taraf platformlar devreye girmeye başladı. heybooster da bu platformlardan biri.
Neslihan Emikoğlu ve Şahin Seçil tarafından hayata geçirilen heybooster, e-ticaret şirketlerinin gelir artışı sağlayacak fırsatları fark etmesini sağlıyor. Şirketlerin her gün bakması gereken tüm dijital pazarlama ve raporlama verilerini bir araya getirdikten sonra, insight generation teknolojisi ile hepsini yorumlayarak ve fırsatlarını ortaya çıkarıyor.
Gelire etkisi yüksek olabilecek fırsat ya da uyarılar varsa e-posta göndererek takımların süreçlerden haberdar olmasını sağlıyor. E-postalarınızı kontrol eder gibi, her sabah heybooster‘a giriş yaparak Google Analytics, Facebook ve Google Ads hesaplarındaki önemli değişimleri görebiliyorsunuz. heybooster'ın platformunu şu anda Derimod, IKEA, Bizim Toptan gibi sektörün önde gelen markaları kullanıyor.
heybooster, aylık üyelik modeli ile çalışıyor. İşlenen data ve şirketin özelleştirilmiş rapor ihtiyaçlarına göre şirkete özel teklif iletiliyor.
heybooster'ın kuruluş hikayesi
Şu anda 10 kişilik ekibiyle faaliyet gösteren heybooster'ın kuruluş hikayesini Şahin Seçil şöyle anlatıyor: "heybooster'ı 2021 yılında birlikte takım arkadaşım Neslihan ile birlikte kurduk. O dönem danışmanlık hizmeti verdiğimiz e-ticaret markalarından gelen dönüşüm oranı optimizasyonuna yönelik analiz talepleri artınca danışmanlık takımını büyütmek yerine sistem kurmaya, işimizi hızlandıracak minik yazılımlar geliştirmeye karar verdik. Geliştirdiğimiz yazılımlar paylaştığımız kişiler tarafından da kullanışlı bulununca danışmanlık hizmeti vermekten ürün geliştirmeye evrilen heybooster macerası başlamış oldu."
Girişim, geçen yıl eylül ayında aldığı yatırıma kadar küçük bir ekiple, imkanlarının sınırlarını zorlayarak fonladı. Şahin Seçil, "Bootstrap etmek hepimizin fedakarlık yaptığı zorlu bir süreçti diyebilirim. Yatırım sonrası ekibin genişlemesi ile birlikte, 6 aylık bir süreç içerisinde beta versiyondan herkesin kullanabildiği versiyona geçiş yaptık. Hazır bir altyapı kullanmıyoruz, aksine heybooster‘ı heybooster yapan, geliştirdiğimiz insight generation algoritmaları. Bu sayesinde kullanıcılar, hiçbir ekstra kod entegrasyonu yapmadan, kullanıcılarımız sadece Google ve Facebook kanallarına verilen erişim izni ile platformu test edebiliyorlar." dedi.
2025 yılına kadar en az 1000 e-ticaret şirketinin her gün kullandığı bir analiz platformuna dönüşmek istiyor
Beta aşamasında herkese açık bir ürün olan heybooster, 3 bin 700‘den fazla test kullancısına ulaştı. Ocak ayında ürünün herkese duyurulması ile birlikte sadece ücretli kullanan e-ticaret şirketlerinin ve ajanslarının erişebildiği bir yapıya dönüştü. Bugün dünya genelinde 250‘den fazla ajans heybooster üzerinde hesap oluşturmuş durumda. Girişim, 2025 yılında en az 1000 e-ticaret şirketinin her gün kullandığı bir analiz platformuna dönüşmek istiyor.
Pre-seed döneminde 275 bin dolar yatırım alan girişim, 2023 yılını tamamlamadan 1 milyon dolarlık seed yatırım turu kapatmayı hedefliyor.
Şahin Seçil, girişimin geçtiği yolları şöyle özetliyor: "Büyük düşünmek bir girişimcinin temel özelliği. Jeff Bezos, Amazon’u kurarken sadece kitap satacağını hayal etmedi. Kitap ile başlayarak e-ticaret ekosistemini şekillendireceğini hayal etti ve minik minik problemler çözerek ilerledi. Naçizane tavsiyem, erken aşama girişimler büyük problemler içerisinde kolayca yolunu kaybedebiliyor; limitli kaynaklarla minik minik problemlere hızlı çözümler getirerek, rakiplerinin henüz girmediği niş alanlarda başarı şanslarını artırabilirler. Biz de heybooster ekibi olarak, hedef küçültüp ilk Slack botu olarak sadece Google Analytics verilerini kontrol eden bir ürün olarak öne çıkmıştık. Ara yüzümüz bile olmamasına rağmen ilk 700 kullanıcımıza o zaman ulaştık. O günden bugüne, kullanıcılardan gelen talepler ile kaynaklarımızın limitlerinde ürünü geliştirmeye devam derken, aldığımız yatırımlarla da büyük hedeflerimize doğru yol alıyoruz."
heybooster'ın gelecek hedefleri
Bugün dünya geneline her e-ticaret şirketinin kullandığı platformlara baktığımız zaman Google, Facebook gibi büyük teknolojilerin olduğunu gördüğümüzü söyleyen Şahin Seçil, bu teknolojilerin aralarındaki rekabetten dolayı birbirleriyle konuşabilecek sistemler geliştiremediklerinin altını çiziyor. Seçil, "Google, insight’larında Google’ı öne çıkarırken, Facebook insight’larında Facebook datasını yorumluyor. heybooster olarak; pazarlama platform verilerini birbirleriyle konuştuğu, karışık veri analiz süreçlerini basitleştirerek on binlerce e-ticaret uzmanının rahatça kullanabildiği, günlük hayatlarının bir parçası olan veri analiz platformu olmak istiyoruz." diyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap