Uçurumdan düşen bir adam, iPhone'daki "Trafik Kazası Algılama" özelliği sayesinde kurtuldu

iPhone 14'ün arama kurtarma ekibine sinyal göndermesi sayesinde, 120 metrelik uçurumdan aracıyla düşen adam kurtuldu.
Uçurumdan düşen bir adam, iPhone'daki

Apple'ın yazılım odaklı gelişmeleri tanıtılırken acil durum özelliklerini hep göz ardı ederiz. Hiçbir zaman kaza geçirmeyeceğimizi düşünür, başımıza kötü bir şey gelmesinden endişelenmeyiz, ta ki emsal sayılabilecek bir içerikle karşılaşana kadar. Şimdi ise teknolojinin kimi zaman ciddi anlamda hayat kurtarıcı olabileceğini bir kere daha kanıtlayan o haber ABD'den geldi. 

CBS'in haberine göre Kaliforniya'da bir adam, arabasıyla yaklaşık 120 metrelik uçurumdan düştü. Montrose Arama ve Kurtarma Kurtarma Operasyonları Lideri Steve Goldsworthy, adamın bir kanyonda olduğunu ve bulunmasının çok zor olabileceğini söyledi. Ancak düşen adamın iPhone 14 cihazının arama kurtarma ekibine sinyal göndermesi sayesinde kaza geçiren kişi düştüğü yerde bulundu ve kurtuldu. 

Paylaşılanlara göre iPhone 14'teki "Trafik Kazası Algılama" özelliği kazayı kaydetti ve acil servislerle iletişime geçmeye çalıştı. Ancak, telefon çekmiyordu, bu nedenle iPhone'un otomatik olarak uydu üzerinden Acil SOS özelliğini kullandığı iddia edildi.

Bu özellik kazazedeleri kurtarma ekipleriyle temasa geçiriyor ancak bu ne yazık ki otomatik olarak yapılamıyor. Kullanıcının dışarıda olması, yani bir arabanın içinde olmaması ve iPhone'u uydunun bulunduğu yöne doğru tutması gerekiyor. iPhone kullanıcıyı bu konuma yönlendiriyor, ancak bu kullanıcının telefonu hareket ettirmesine bağlı, bunu kendi başına yapamıyor.

Apple'ın destek belgeleri, kullanıcının normal hücre ağı kullanılamadığında bile arama yapabileceğini söylüyor. Bu da bölgedeki diğer ağları kullanmak anlamına geliyor. Fakat bunun imkansız olduğu durumlarda iPhone, kullanıcıdan Uydu ile Acil SOS'i denemesini istiyor.

Kaza geçiren sürücünün baygın olmaması ve yaşıyor olması aslında kurtulmasını sağlayan en önemli etken olsa da kurtarma ekiplerinin anında tam konumundan haberdar olmasını iPhone'daki özellik sağladı diyebiliriz. Zira kurtarma ekipleri, iPhone 14 olmasaydı uzak bir noktada meydana gelen kazadan haberdar olmalarının günler alabileceğini söyledi. Bu da belki hiçbir zaman işimize yaramayacağını düşündüğümüz bir özelliğin, doğru koşullarda ne kadar kullanışlı olduğunu ve hayat kurtarabileceğini gösteriyor. Yine de umalım ki kimse böyle bir özelliğe ihtiyaç duymak zorunda kalmasın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.