Teknoloji devi Apple, eğer Birleşik Krallık'ta gözetim mevzuatında değişiklik yapılırsa, bölgeden FaceTime ve iMessage gibi hizmetleri geri çekeceğini açıkladı. Zira bahsi geçen değişiklikler, teknoloji şirketlerinin önemli güvenlik ve gizlilik değişiklikleri yapmasını gerektirebilir.
Bu noktada Birleşik Krallık hükümetinin 2016 yılında yürülüğe giren Investigatory Powers Act'i (IPA) güncellemeyi planladığını belirtelim. Söz konusu Parlemento Yasası, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın, teknoloji şirketlerini uçtan uca şifreleme gibi güvenlik özelliklerini kamuoyuna bildirmeden devre dışı bırakmaya zorlamasına müsade ediyor.
IPA aynı zamanda internette gezinme kayıtlarının saklanmasını mümkün kılıyor. Buna ek olarak yasa, Birleşik Krallık'ta kişisel verilerin toplu olarak toplanmasına yetki veriyor. IPA için önerilen güncelleme kapsamında, güvenlik özelliklerinin kamuoyunu bilgilendirmeden devre dışı bırakılması bir an önce gerçekleştirilecek.
Ancak şu an için teknoloji şirketleri bu sürece itiraz edebiliyor. Birleşik Krallık hükümeti IPA'da yapılması önerilen değişikliklerle ilgili olarak sekiz haftalık bir danışma süreci başlattı. Bu süreç kapsamında meslek kuruluşları, çıkar grupları, akademi dünyası ve kamuoyu yasayı inceleyip itirazlarını dile getirebilecek.
Bu bağlamda Apple, değişikliklerin birçoğunu kınayan dokuz sayfalık bir belge sundu. Şirketin karşı çıktığı maddeler arasında; ürünün güvenlik özelliklerinde yapılan değişikliklerin yayınlanmadan önce İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi zorunluluğu, İngiltere merkezli olmayan şirketlerin, ürünlerini küresel olarak etkileyecek değişikliklere uyma zorunluluğu yer almakta. Aynı şekilde şirket, İçişleri Bakanlığı'ndan bir özelliğin devre dışı bırakılması veya engellenmesi talebi gelmesi halinde inceleme veya itiraz süreci olmaksızın derhal harekete geçilmesi zorunluluğuna da karşı çıkıyor.
Buna ek olarak şirket, talep edilen bazı özellik değişikliklerinin bir yazılım güncellemesi gerektireceğini belirtti. Apple, bu nedenle değişikliklerin kamuoyunun bilgisi olmadan uygulanamayacağını vurguladı. Apple'ın itirazına göre bu değişiklikler, Birleşik Krallık dışındaki kişileri de etkileyecek. Dokümanda yer alan bilgilere göre söz konusu değişiklikler, hem veri güvenliği hem de bilgi gizliliğine yönelik ciddi ve doğrudan bir tehdit oluşturuyor.
Apple, özellikle bir ülke için güvenlik özelliklerinde, tüm kullanıcılar için bir ürünü zayıflatacak değişiklikler yapmayacağının altını çizdi. Değişikliklerin devam etmesi halinde ise FaceTime ve iMessage gibi hizmetlerin İngiltere'de kaldırılacağını açıkladı.
Son olarak Apple, WhatsApp ve Signal'ın Birleşik Krallık'ın hazırladığı Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı'nda (Online Safety Bill) yer alan bir maddeye de karşı çıktığını belirtelim. Bu madde, iletişim yasa düzenleyicisinin, şirketlerin şifreli mesajlaşma uygulamalarında ve diğer hizmetlerde CSAM taraması yapmak üzere teknoloji kurmasını zorunlu kılmasına müsade edecek. Bu yasa kapsamında Signal, Birleşik Krallık'tan ayrılma tehdidinde bulundu.
Görünen o ki; Birleşik Krallık'ın yeni yasal düzenlemeleri, tanınmış teknoloji şirketlerinin ülkeden çekilmesiyle sonuçlanabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap