Netflix'in yapay zeka destekli yeni yeşil perde tekniği nasıl çalışıyor?

Bu yöntem ile dijital kameralar oyuncuları ve dekoru çok daha kolay bir şekilde arka plandan ayrıştırabiliyor. Ayrıca Netflix, tüm öğelerin parlak macenta tonunu daha sonrasında düzeltmek adına bir makine öğrenimi renklendirme tekniği ile çalışıyor.
Netflix'in yapay zeka destekli yeni yeşil perde tekniği nasıl çalışıyor?

Çekimler esnasında kullanılan yeşil perde film, dizi ve haberlerde görsel efektlerin hayata geçmesi için kritik. Netflix'in araştırma ekibi ise yapay zeka destekli yeni bir yeşil perde tekniği ile karşımızda. 

Genellikle insanların ten renklerinden ayrışması için kullanılan yeşil ya da mavi perdeler, görsel efekt programlarına ait algoritmaların arka planı daha rahat algılaması ve kaldırmasına yarıyor. Ancak bu yöntem bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Örneğin oyuncular, arka plan rengi ile uyumlu makyaj ve giysiler kullanamıyor. Bununla beraber, oyuncuların etrafındaki renklerin temizlenmesi, saç telleri gibi detayların ayıklanması zor oluyor. Aynı şekilde pencere gibi şeffaf objelerin tamamen kaybolmamasını sağlamak da post prodüksiyon ekiplerinin karşısına çıkan başka bir zorluk oluyor. Tüm bunlar çekim sürelerinin uzaması ve maliyetlerin artışıyla sonuçlanıyor. 

Bu nedenle yeşil perde önündeki çekim süreçlerini kolaylaştırmayı hedefleyen Netflix, yeşil ekranın önündeki oyuncuları ve sahnedeki dekorları led ışıklar vasıtasıyla tamamen parlak bir mora çalan kırmızıya (macenta) boyuyor. Bu yöntem ile ortaya çıkan görüntüler, insanların gözüne garip görünse de, dijital kameralar oyuncuları ve dekoru çok daha kolay bir şekilde arka plandan ayrıştırabiliyor. 

Paylaşılan içeriklerde görüldüğü üzere Netflix'in yeni tekniği, oyunculardan birinin elinde tuttuğu cam şişe gibi şeffaf nesnelerle bile çalışıyor. Üstelik arka plan değişiminin gerçek hayatta olduğu gibi şişenin içinden de görünmesini sağlıyor.

Netflix ekibi, ekranda yer alan tüm öğelerin parlak macenta tonunu daha sonrasında düzeltmek adına bir makine öğrenimi renklendirme tekniği ile çalışıyor. Söz konusu model, sahnenin beyaz aydınlatma altında çekilen ek görüntüleri ile eğitiliyor. Böylece yapay zeka modeli, dekorların, kıyafetlerin ve kişilerin nasıl görünmesi gerektiğini biliyor ve çekim sonrasında renkleri buna göre düzenliyor. Bu sayede çekim süreçleri kısalırken, ortaya daha doğru sonuçlar çıkmış oluyor. 

Ayrıca bu yeni teknik ile oyuncuların giysi ve makyajlarına yönelik kısıtlamalar da ortadan kalmış oluyor. Test görüntülerinde oyunculardan biri yeşil bir elbise giymesine veya elinde yeşil bir şişe tutmasına rağmen, ne giysi ne de şişe gözden kayboluyor. 

Bu teknik şimdilik gerçek zamanlı olarak çalışmıyor. Bu da canlı yayınlarda efekt kullanımını veya arka plan ile anlık etkileşim gerektiren içeriklerde bu tekniğin kullanımını etkileyebilir. Bu noktada Netflix ekibinin, tekniğin gerçek zamanlı kullanımı üzerine çalışmalar yürüttüğünü belirtelim. Bu teknik ile Netflix, içerik üretimi süreçlerini hızlandırarak karşımıza daha yoğun bir programla çıkabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.