Yerli topraksız tarım girişimi: Ubicro

Ubicro, ürettiği teknoloji sayesinde bitki bilgisi olan veya olmayan herkese her yerde ve her zaman taze mahsul yetiştirebilme imkanı sunuyor.
Yerli topraksız tarım girişimi: Ubicro

Topraksız tarım, geleneksel toprak bazlı tarım yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen bir tarım yöntemi olarak biliniyor. Her zaman taze mahsul yetiştirebilme imkanı sunan topraksız tarım, bitkilerin toprak yerine farklı yetiştirme ortamlarında, genellikle besin çözeltileri içinde veya diğer ortamlarda köklerini büyütüyor.

Topraksız tarım, dünya genelinde birçok girişim tarafından uygulanıyor. Ev, kafe ve restoran gibi alanlarda iklim farketmeksizin zirai ilaç olmadan taze mahsuller yetiştiren teknolojiler geliştiren girişim olarak tanımlanan ve Emre Onaran tarafından kurulan Ubicro da bunlardan biri. Ürettiği teknoloji sayesinde bitki bilgisi olan veya olmayan herkese her yerde ve her zaman taze mahsul yetiştirebilme imkanı sunuyor.

Onaran'ın aklına fikir, 2020 yılının sonunda geldi. Girişimci sürecin nasıl işlediğini şöyle detaylandırıyor: "Bu konuyla hiç alakası olmayan çok yakın iki arkadaşıma böyle bir şey yapalım diye bir akşam bahsettim onlarda düşünceyi beğendiler ve "hadi yapalım" dediler. Başlangıcımız Wolf of Wall Street filmindeki gibi herkesin işini bırakıp Ubicro'ya odaklanmasıyla ilerledi. Sağlık nedenleriyle bir arkadaşımız ayrılmak zorunda kaldı diğeri de maddi durumlardan bırakmak zorunda kaldı bu arada ürün oluşmaya başladı ve yeni insanlar katıldı. Neredeyse 3 yıldır kullandığımız sensörlerden bitki yetiştirme tekniğine, yazılımından tasarıma kendimiz geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz."

UbiHouse geliştirilirken aeroponik teknolojisi kullanıldı

Ubicro ismi her yerde yetiştirme/mahsul anlamına gelen Latince her yer anlamına gelen “unique” ve İngilizce mahsul anlamına gelen “crop” kelimelerini birleştirerek bulundu. Şirket, yer farketmeksizin sağlıklı, ve sürdürülebilir tarım için çalışıyor. Tarımda insansız üretimin yakın zamanda genelleşeceğini düşünüyor ve insanlığın bu teknolojiye daha erken ulaşması için uğraşıyor.

Şirket, UbiHouse aeroponik teknolojisi kullanarak her yerde ve her zaman zahmetsizce meyve-sebze yetiştiren cihaz geliştirdi. Cihaz da UbiHouse Mini, UbiHouse, UbiHouse Pro ve UbiHouse Pro Max şeklinde kategorilendiriliyor.

Aeroponik (aeroponics) sistem, bitki köklerine sis şeklinde besin çözeltisi verilen bitki yetiştirme tekniği olarak tanımlanıyor. Emre Onaran bu yetiştirme tekniği, NASA tarafından 90’lı yıllarda uzayda bitki yetiştirmenin etkili yollarını ararken keşfedildiğini söylüyor.

Bir ayda en ufak cihazı bile kullanıcıları hiç uğraştırmadan (aynı anda eğer sadece fesleğen ekilirse) 72 fesleğen yetiştirebiliyor. Yetiştirilen ürünler geleneksel tarıma göre yüzde 95’e kadar daha az su tüketiyor, böcek ilacı gibi zararlı maddeler kullanılmıyor ve transport olmadan taze bir şekilde ürünler yetişiyor. 

Şirketin iki gelir modeli var. Kullanıcılar cihazları direk satın alıp istediklerini yetiştirebiliyor ya ya abonelik ile cihazları kiralayarak ilerleyebiliyor. Bu sayede cihazların tüm sorumluluğu şirkete ait oluyor. Kullanıcılar sadece istedikleri ürünleri sağlıklı, taze ve zahmetsiz bir şekilde elde etmiş oluyor.

Emre Onaran, dikey ve topraksız tarım sektöründe bir sürü farklı yenilik yapılmaya çalıştıklarını anlatıyor ve sözlerine şöyel devam ediyor: "Günümüzün teknolojisi ile artık aynı kurulum ile farklı ürünleri hiç insanların uğraşmasına gerek kalmadan yetiştirmek mümkün ve bizde kendi yarattığımız sistemimiz ile bunu başardık. Evlerden alışveriş merkezlerine restorandan seralara tohumdan paketlemeye tamamen otomatize üretimi herkese sağlamak istiyoruz."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.