Burak Vardal ile O An

Burak Vardal ile Rollic'in kuruluşundan yatırım süreçlerine, küresel pazarlara açılmasından ekip dinamiklerine, dönüm noktası olan "O An"ları konuştuk.

Girişimcilikte yeni bir şeyler yaratmanın heyecanı, hızlı büyüme dinamikleriyle birleştiğinde ne gibi zorluklar karşımıza çıkıyor? Daha da önemlisi kurucular, bu zorluklar ile nasıl baş ediyor? Girişimci ile O An serisinde başarılı girişimlerin dönüm noktalarını mercek altına alıyoruz.

İkinci sezonun yedinci bölümüne Rollic kurucu ortağı ve CEO'su Burak Vardal konuk oldu. Burak Vardal ile Rollic'in kuruluşundan yatırım süreçlerine, küresel pazarlara açılmasından ekip dinamiklerine, dönüm noktası olan "O An"ları konuştuk.

Girişimci olmanın bir şirket kurma ile ilişkili olmadığını söyleyen Burak Vardal bunu bir kişilik özelliği olarak tanımlıyor:

Ne iş yaparsanız yapın, nerede olursanız olun, profesyonel hayatınızda, kendi özel hayatınızda, yaptığınız şeyleri girişimci gibi yapmak diye bir şey var. Bizde hep girişimci olmanın şirket kurduğunuz ana denk geldiği düşünülüyor ama bence öyle değil.

Herhangi bir alanda çalışırken, herhangi bir profesyonel iş yaparken, özel hayatınızda bir şey yaparken onu girişimci gibi yapıyorsanız zaten doğal olarak içinizde vardır. 

Şirket kurmanın bunun bir sonraki adımı olduğunu söyleyen Vardal, "O iş sizi bulacaktır." diyor.

Burak Vardal'a ürünü yayına alırken zorlandığı anı sorduğumuzda bize Rollic'in ilk büyük oyununu ilk kez ABD'de yayına aldıkları anı anlatıyor:

O gece sabah 05:00'e kadar saat saat datayı takip ederek oyunumuzu lanse ettik. Eve geldik birlikte o gece aynı evde kaldık. Yorulduk, sabah 08:30'da kalktık tekrar gittik. Çok acılı bir periyottu. Hala yeni bir oyun lanse ettiğimizde benzer bir heyecan yaşıyoruz, tam böyle yapmasak da... 

Ama ABD'ye ilk büyük oyunumuzu yayınladığımız gece bizim için çok unutulmaz ve çok uzun bir geceydi. Hatta gecenin bir kısmında yatırımcılarımız geldi bize yemekler getirdi. Çok keyifli bir andı... 

Burak Vardal, yaptıkları işin küresel olarak kapsamını anlatırken, Rollic'in 2 milyar indirmeyi geçtiğini açıkladı. Bunun 1.2 milyarı tekil kullanıcılardan oluşuyor. Vardal, dünyadaki her 8 kişiden 1'inin bir Rollic oyunu oynadığını ifade etti. 

Burak Vardal rekabet dinamikleri hakkında konuşurken, geçmişte oyunlarının kopyalanmasıyla karşı karşıya kaldıklarını da anlattı: 

Rollic'i kurduktan 6 ay sonrasında çok büyük bir rakibimiz Rollic'i satın almaya çalıştı. Biz o dönemde şirketimizi satmak istemedik. Hem değerlemesi düşüktü hem de daha çok erkendi. Yapabileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorduk. Ondan sonra büyük rakibimizle, büyük bir rekabete girdik ve oyunlarımız kopyalanmaya başladı. 

Bununla baş etme yöntemi olarak teknolojiyi kullandıklarını belirten Vardal, bu dönemde kendi data teknolojilerini geliştirdiklerini, metrikleri tahminleyerek oyunları daha hızlı güncellediklerini ifade etti. Data sistemleri ve teknolojik anlamda rekabetin Rollic'i ileri götürdüğünü sözlerine ekledi. Burak Vardal, röportajın devamında Exit sürecini anlatırken, genç girişimcilere yol gösterebilecek çeşitli önerilerde de bulundu. 

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.