İkinci el araçlar için ilan kısıtlaması: İkinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçemeyecek

Yayımlanan yönetmelikte ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı paylaşıldı.
İkinci el araçlar için ilan kısıtlaması: İkinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçemeyecek

Ülkemizdeki otomobil fiyatları hem döviz kurlarının yüksekliği hem de vergiler nedeniyle her geçen gün daha da yükseliyor. Otomobil fiyatlarındaki artışın bir diğer nedeni ise sıfır araç bulunamaması. Bu durum, uzun zamandır ikinci el araçların sıfır araçlardan daha pahalıya satılmasına neden oluyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaklaşık 2 hafta önce ikinci el araç fiyatının sıfır fiyatını geçemeyeceğini duyurmuştu. Söz konusu karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmileşti. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte ikinci el araç satışlarına bir ilan kısıtlaması getirildi.

Yayımlanan yönetmelikte ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı paylaşıldı. Yönetmeliğin 15 Temmuz tarihinde yürürlüğe gireceğini de ekleyelim.

Kısacası 15 Temmuz tarihinden sonra ilan yoluyla ikinci el araç satışı gerçekleştirmek isteyen kişiler, ilanlarında araçlarının sıfır fiyatından daha yüksek bir fiyat kullanamayacak.

İkinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilan verilmesine aracılık eden gerçek veya tüzel kişilerin bu karara aykırı ilan girişi yapanları ilan yayımlanmadan önce uyarmakla ve aykırı ilanlar ile ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgileri Ticaret Bakanlığı’na iletmekle yükümlü olacaklarını da paylaşalım.

İkinci el araç satışında ilan kısıtlamasına uymayanlara ise ilan başına 300 bin TL ceza verilecek. İlan kısıtlamasının uygulanması ile birlikte ikinci el sitelerindeki ilanlarda büyük oranda değişecek gibi görünüyor. Alınan bu kararın 2024 sonrasında devam edip etmeyeceği konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.