Torba yasadan internet dünyasını ilgilendiren maddeler

Yeni torba yasada internet dünyasını ilgilendiren maddeler de yer alıyor. Elektronik ödeme şirketlerinde kurumlar vergisi oranı yüzde 30’a yükseltiliyor. GSYF'lerde istisna ise devam ediyor.
Torba yasadan internet dünyasını ilgilendiren maddeler

Bugün en düşük memur maaşının açıklanması ile gözler torba yasada bulunan maddelere çevrildi. Söz konusu yasada vergilerle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı ortaya çıktı. Torba yasada yer alan, özellikle internet dünyasını ilgilendiren birkaç madde bizim de dikkatimizi çekti. 

Elektronik ödeme kuruluşlarının da aralarında olduğu bazı şirketler için kurumlar vergisi oranı yüzde 30’a yükseliyor

Buna göre 2023 yılı için belirlenen genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Ancak bu oranın internet dünyasına yansıması biraz daha farklı oldu, zira bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için kurumlar vergisi oranı yüzde 30’a yükseltildi.

Artırılmış kurumlar vergisinin 2023 yılı gelirlerinden başlamak üzere geçerli olacağı belirtiliyor.

Ayrıca kurumlara taşınmaz satışıyla sağlanan istisnaların kapsamı ile yatırım fonu getirilerine ilişkin istisnalar da daraltıldı ve kurumların aktifindeki gayrimenkullere uygulanan Kurumlar Vergisi indirimi yüzde 50'den yüzde 25'e düşürüldü.

İhracatın teşvik edilmesi amacıyla ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına halihazırda 1 puan indirimli olarak uygulanan kurumlar vergisi oranı, 5 puanlı indirimli uygulanacak.

Girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları için istisnalar devam ediyor

Bunlara ek olarak kurumların yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik sağlanan istisna ile taşınmaz satışından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası kaldırılıyor. Kurumların girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisnalar ise devam edecek.

Torba yasa netlik kazandığında detayları sizlere aktarıyor olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.