Son yıllarda elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşması, şarj ekosistemini de önemli ölçüde etkilemeye başladı. Elektrikli araçların artması, şarj istasyonlarının sayısının artmasına yol açıyor ve buna paralel olarak sürücülerin araçlarını şarj edebilecekleri seçeneklerde de hızlı bir artış yaşanıyor. Bu kapsamda elektrikli araç şarj ekosistemini tek bir platformda toplayan yerli bir girişim olan Lixhium, yaptığı iş ile dikkat çekiyor.
Lixhium, elektrikli araç şarj ekosistemini tek bir platformda topluyor, lisanslı şarj istasyonu işletmenleri ile elektrikli araç kullanıcılarını bir araya getiriyor. Girişim, tüm istasyonların aynı haritada gösterilmesi dışında navigasyon, akıllı yol planlama, rezervasyon, şarj başlatma, check-in/yorum yapma, ödeme, dijital cüzdan, puan toplama, sadakat programları, tarife karşılaştırma, araca uygun şarj miktarı ve ücreti hesaplama, Lixhium mobil şarj hizmeti gibi pek çok özellik sunuyor. Girişim, 6 bini aşkın elektrikli araç kullanıcısının güvendiği tarafsız bir pazar yeri olarak faaliyet gösteriyor.
6 binden fazla kullanıcı, 10 binden fazla şarj istasyonu
Lixhium, Berke Astarcıoğlu tarafından 2021 yılında projelendirilmeye başlandı. 2022 yılında şirketleşerek ilk ürün oluşturuldu ve PoC yapıldı. 2023 yılında tam ölçekli olarak lansmanı yapıldı ve pazara çıktı. Şu anda 7 kişilik ekibiyle hizmet veren girişim, 6 bin kullanıcıya, 500'den fazla günlük kullanıcıya, 20’den fazla istasyon işletmecisi yerli markaya ve 5 yabancı marka ile entegrasyona, 10 binden fazla şarj istasyonuna, 15'ten fazla ülkenin şarj istasyonu verilerine sahip. Kullanıcıların Lixhium uygulamasında geçirdikleri ortalama süre ise 3.48 dakika.
Lixhium'un aldığı yatırımlar
Girişim, 2022 yılında 150 bin dolar, 2023 yılında 100 bin dolar pre-seed yatırımları aldı. Lixhium, bu sene ise tüm Türkiye’de hizmet verebilmek ve Avrupa’ya açılabilmek için şirketi ölçeklendirmek adına 1 milyon dolar yatırım arıyor ve bu bağlamda yerli ve yabancı toplam 4 adet VC şirketiyle ve Bilişim Vadisi yatırım fonu ile görüşme halinde.
Lixihium'un çeşitli gelir modelleri bulunuyor. Rezervasyon geliri, ödeme sistemleri, komisyon gelirleri, promosyon geliri, reklam ve sponsorluk gelirleri, ağ katılım gelirleri, yazılım beyaz etiket satış gelirleri ve perakende ürün satış gelirleri ise şirketin belli başlı gelir noktaları diyebiliriz.
Hedef: Türkiye pazarının yüzde 90’ına hâkim olmak, Avrupa pazarından yüzde 5’e kadar pay almak
Lixhium'un yerli 2 adet, yabancı 2 adet potansiyel rakibi bulunuyor. Lixhium genel olarak, sektöre hakimiyet & know-how, mekatronik ve yazılım mühendisliği disiplinlerine sahip kurucu ekip, 5 yıllık elektrikli araç kullanıcılığı tecrübesi (müşteriyi tanıma & anlama), başarısız elektrikli mikromobilite start-up tecrübesi ve sektörün Avrupa’daki gidişatını inceleyerek geleceğini tahmin edip vizyona katarak ilerlemek gibi konularda rakiplerinden ayrılıyor.
Lixhium'un hedefi ise 2023 yılının sonuna kadar Türkiye pazarının yüzde 90’ına hâkim olduktan sonra Avrupa pazarından yüzde 5’e kadar pay almak. Ekip, bu doğrultuda gerekli temasların sağlandığını, Avrupa’da faaliyet gösteren belirli işletmelerle anlaşmalara varıldığını belirtiyor.
Lixhium'un mobil uygulamasını App Store'dan ve Google Play Store'dan indirebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap