Akıllı tekstil, geleneksel tekstil malzemelerine entegre edilen elektronik bileşenler, sensörler veya diğer ileri teknolojilerle donatılan ürün olarak tanımlanıyor. Kullanım alanları giderek genişleyerek moda, spor, sağlık, savunma, endüstriyel uygulamalar gibi farklı sektörlere yayılıyor.
Türkiye merkezli ve girişimci Merve Aydıner tarafından kurulan Invamar bu şirketlerden biri. Aydıner, şirketini tekstil, elektronik, yapay zeka, tıp mühendislikleri alanlarında akıllı kumaş odaklı çalışan bir inovasyon stüdyosu olarak tanımlıyor.
Şirket, sağlık teknolojileri ve veri okuma üstüne çalışan tekstil tabanlı ürünler geliştiriyor. Geliştirdiği ürünler arasında veri toplayan tekstil elektrot yani akıllı kumaş Fabenode ve konuşamayan bireylerin nörodurumlarını tercüme eden giysi MeSenseU bulunuyor.
Akıllı tekstiller geliştirmeye odaklanıyor
Fabenode; stres ölçümü, kas aktivitesi ölçümü ve beyin dalgası ölçümlerini anlık olarak gerçekleştirip bluetooth ya da Wi-Fi üzerinden verilerin tutulduğu buluta ya da direk olarak mobil uygulamaya aktarabiliyor.
Aydıner şirketin nasıl kurulduğunu şöyle anlatıyor: "Yaklaşık iki sene önce proje ekibi olarak kurulduk, multidisipliner dağınık bir ekiptik. O zaman daha çok amacımız bir ürünü ortaya çıkarmaktı. Üstünde düşündüğümüz, çok önem verdiğimiz bir fikrimiz/problem vardı. Şirketleşmemiz daha yakın zamana dayanıyor. Ekip bugün 7 kişi. Bizim odağımız sağlık teknolojileri ve veri okuma üstüne çalışan tekstil tabanlı nesnelerin interneti ürünleri geliştirmek. Biz buna kısaca tekstilleri konuşturmak üstüne çalışıyoruz da diyoruz."
Invamar'ın rakiplerinin büyük çoğunluğu yabancı şirketlerden oluşuyor. Bu şirketler, akıllı tekstiller veya malzeme geliştirmeye odaklı çalışıyor. Merve Aydıner, "Rakiplerimiz yalnızca tekstil elektrot/giysi gibi ürünler geliştirirken biz tamamen end-to-end sistem çözümü sunuyoruz. Mesela Fabenode çoklu sensör uyumu olan bir elektrot ve aynı zamanda kendi IoT ekosistemine ve makina öğrenmesi algoritmasına sahip" diye konuşuyor.
Aydıner, müşterilerinin herhangi bir ürünlerini IoT yapmak istediklerinde tüm çözümü tek seferde entegre edip kullanabildiğini söylüyor ve ekliyor: "Bu sayede aslında Invamar yalnızca bir donanım çözümü sunmakla kalmayıp veri şirketine dönüşme potansiyeline de sahip olabiliyor."
Şirket, mobil uygulama ve veri analizi raporlama için aylık abonelik sunuyor. Bazı dikeylerde ise abonelik yerine lisans ücreti alıyor.
Henüz yatırım almayan şirket, Fabenode ile Kadem 7'inci İnovasyonda Kadın programında kuluçka ikincisi oldu. Ardından THY Terminal girişim programına kabul edildi. IIC İnternational Incubationʼa seçildi ve Kazan Youth Entrepreneurshipʼde sergilendi. Ayrıca bu yıl Viva Technology fuarında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından Türk Pavilyonunda sergilenmek üzere Invest in Türkiye için seçilen 16 girişimden birisi. Aynı zamanda ürün olarak veri çekme kalitesi Indiana Üniversitesi tarafından denenip onaylandı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap