Twitter çalışanları adına açılan yeni bir davanın iddianamesine göre Twitter, Elon Musk'ın satın alması sonrasında çalışanlara yıllık ikramiyelerini ödemedi. Twitter'da tazminat direktörü olarak görev yapan ve geçen ayın son günlerinde işten ayrılan Mark Schobinger, dava için San Francisco federal mahkemesine başvurdu.
Schobinger'in avukatı Shannon Liss-Riordan, 2022 bonuslarını almamış olan, geçmişte ya da şu anda Twitter'da çalışanları da davaya dahil etmeyi planlıyor. Bu sayede bu davanın bir toplu dava sınıfına girmesini hedefliyor. Liss-Riordan, Twitter'ın çalışanlara on milyonlarca dolar borçlu olduğunu dile getiriyor. Bu esnada Twitter ise sessizliğini korumaya devam ediyor.
Şikayet dilekçesinde yer alan bilgilere göre Musk'ın şirketi satın alacağı gündeme geldiğinde pek çok çalışan, tazminatları ve yıllık ikramiyeleri hakkında endişelerini dile getirdi. Musk'ın satın almasının tamamlanması sürecinde şirket yöneticileri, çalışanlara düzenli olarak 2022 ikramiyelerinin hedefin yüzde 50'si oranında ödeneceğini söyledi. Bütün bu sözlere rağmen, Twitter ikramiyeleri ödemedi.
Şikayet dilekçesindeki ifadelere göre Schobinger, Twitter'ın çalışanlarına verdiği çeşitli sözlerden dönmesi ve söz verilen ikramiyeleri ödememesi üzerine geçen ay şirketten ayrıldı.
Twitter, son dönemlerde davalarla gündeme gelmeye devam ediyor. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'ini işten çıkarmasının ardından eski Twitter çalışanları tarafından pek çok kez dava edilmişti. Hatta bu yeni davanın avukatı Liss-Riordan, daha önce Twitter aleyhine, çok sayıda toplu dava açmıştı. Bu toplu davalar ile kadın çalışanlar ve engelli çalışanların hakları savunulurken, Twitter'ın satın alma sonrasında uzaktan çalışmaya izin verme ve tutarlı kıdem tazminatı hakları sağlama vaatlerini yerine getirmediği iddiaları öne sürülmekteydi.
Bunların yanı sıra Elon Musk'ın şirketi satın almasıyla birlikte işten çıkarılan Parag Agrawal, Twitter'ın eski Chief Legal Officer'ı Vijaya Gadde ve eski CFO'su Ned Segal, Twitter'ı 1 milyon dolardan fazla yasal masrafı kendilerine geri ödememekle suçlayarak şirkete dava açtı.
Twitter, çalışanların açtığı davaların ötesinde telif hakları ihlalleri nedeniyle müzik piyasasıyla da bozuştu. Müzik yayıncıları, telif hakkı ihlalleri nedeniyle Twitter'a 250 milyon dolarlık dava açtı. İddialara göre yayıncılar, 1700 şarkının telif hakları konusunda Twitter'a uyarı gönderdi ancak şirket, bu konuda hiçbir adım atmadı. Kurum, her bir ihlal için Twitter 150 bin dolar ceza kesilmesini talep ediyor.
Twitter, eski çalışanlarının uzaktan çalışma ve kıdem tazminatıyla ilgili açtığı davadaki sözleşme ihlali iddialarını reddetti. Kadın ve engelli çalışanlar adına açılan toplu davalar ise geçtiğimiz ay federal yargıçlar tarafından reddedildi. Buna rağmen, davalar daha sonra yeniden açıldı. Bu yeni davanın ise nasıl sonuçlanacağını ve Twitter'a ne gibi etkileri olacağını hep birlikte izleyip göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap