Avrupa Birliği, Apple cihazlarındaki bataryaların, kullanıcılar tarafından kolayca değiştirilebilir hale getirmesi için yeni bir yasaya odaklanıyor. Bu konuda hazırlananan mevzuat ilk olarak aralık ayında gündeme gelmişti. Yakın zamanda AB parlementosu oy çokluğuyla mevzuatı hayata geçirmeye karar verdi.
Onaylanan ana esaslara göre, iPhone, iPad ve Mac'te kullanılan taşınabilir piller, kullanıcılar tarafından kolayca değiştirilebilmeli. Kullanıcılar gerektiğinde herhangi özel bir araca ihtiyaç duymadan bu pilleri çıkarıp yerine başka bir pil yerleştirebilmeli. Pillerin çıkarılması için eğer bir araç gerekiyorsa, bu araçlar ücretsiz olarak sunulmalı.
Avrupa Birliği bu düzenleme ile bataryaları daha sürdürülebilir, daha dayanıklı ve daha iyi performansa sahip hale getirmek istediğini belirtiyor. Düzenleme kapsamında elektrikli araçlarda kullanılan bataryalara da yeni kıstaslar getiriliyor.
Buna ek olarak taşınabilir piller için daha sıkı atık toplama hedefleri yayınlandı. Bu hedefler, taşınabilir piller için 2023 yılına kadar yüzde 45, 2027 yılına kadar yüzde 63 ve 2030 yılına kadar yüzde 73 olarak kendini gösteriyor. LMT piller için ise 2028 yılına kadar yüzde 51 ve 2031 yılına kadar yüzde 61 atık toplama hedefi bulunmakta.
Bununla beraber pillerin geri dönüşümüyle ortaya çıkan malzemelere ilişkin gerekliliklerde değişiklikler gerçekleştirildi. Atık bataryalardan geri kazanılan asgari malzeme seviyeleri lityum için 2027'ye kadar yüzde 50 ve 2031'e kadar yüzde 80 iken, kobalt, bakır, kurşun ve nikel için 2027'ye kadar yüzde 90 ve 2031'e kadar yüzce 95 olacak.
Ayrıca kullanıcıların daha fazla bilgi sahibi olması içi bataryaların üzerinde kapasitelerine, performanslarına, dayanıklılıklarına, kimyasal bileşenlerine dair bilgileri içeren QR kodlar ve etiketler yer alacak.
Dijital batarya pasaportu
LMT bataryaları, 2 kWh'ın üzerinde kapasiteye sahip endüstriyel bataryalar ve elektrikli araç bataryalarının da dijital batarya pasaportuna sahip olması gerekecek. Söz konusu pasaportta batarya modeli, her bir bataryaya özel bilgiler ve kullanım bilgileri bulunacak.
Bu yeni düzenlemelerin hayata geçmesine daha zaman var. Yasal düzenlemelerin en erken 2027 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu kuralların Avrupa Parlamentosu'nda oylanmasının akabinde resmi olarak onaylanması ve AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanması bekleniyor.
Apple başta olmak üzere donanım üreticilerinin tasarım değişikliğine gitmesi ürün setinde olumsuz etkiler yaşanmasına sebep olabilir. iPhone pillerinin kullanıcılar tarafından değiştirilmesi, ürünün su geçirmezlik özelliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Benzer şekilde hızlı şarj gibi özelliklerin de olumsuz etkilenebileceğini söylemek mümkün. Önümüzdeki dönemde Apple'ın bu yeni AB yasaları karşısındaki tavrını hep birlikte izleyip göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap