Girişimcilikte yeni bir şeyler yaratmanın heyecanı, hızlı büyüme dinamikleriyle birleştiğinde ne gibi zorluklar karşımıza çıkıyor? Daha da önemlisi kurucular, bu zorluklar ile nasıl baş ediyor? Girişimci ile O An serisinde başarılı girişimlerin dönüm noktalarını mercek altına alıyoruz.
İkinci sezonun beşinci bölümüne Hiwell kurucusu Ali Ozan Özçiçek konuk oldu. Ali Ozan Özçiçek ile Hiwell'in kuruluşundan yatırım süreçlerine, küresel pazarlara açılmasından ekip dinamiklerine, dönüm noktası olan "O An"ları konuştuk.
Ali Ozan Özçiçek, Hiwell'i hem üniversitede yaşadığı kariyer yolculuğu ile hem de kendi sağlık deneyimlerinden yola çıkarak hayata geçirdiğini belirtiyor. Ali Ozan Özçiçek'in girişimcilik yolculuğu ile bir girişimcilik yarışmasına katılmasıyla başlıyor.
O süreçte bunun beni sürekli heyecanlandırdığını farkettim. Aslında sonrasında da, aklımdan çıkmayan bir ruh haline, bir karaktere dönüştü.
Bir problem çözmenin, onun peşinden tutkuyla gitmenin beni heyecanlandırdığını gördükten sonra artık benim için girişimcilik serüveni başlamıştı.
Ürünü yayına aldıklarında en çok zorlandığı anı ise şöyle anlatıyor:
Biz ilk olarak Android uygulamamızı yayına aldığımızda neredeyse hiçbir şey çalışmıyordu. Ödeme yapmaya çalışıyorlar, ödemede sıkıntı var. Kayıt olmaya çalışıyorlar kayıtta sıkıntı var. Mesaj atıyorlar, mesajlar uzaya gidiyor. Video görüşmede insanlar turuncuya mora dönüyor. Her konu aslında sıkıntılıydı.
Sonrasında bu sıkıntıları giderdiklerini ancak uygulamayı geliştiren kişinin kolunu kırmasıyla işlerin daha zorlaştığını belirten Ali Ozan Özçiçek, geliştiricinin tek kolla iOS uygulamasını yazdığını aktardı.
Küresel pazarlara açılmayı yeni baştan bir girişim kurmaya benzeten Özçiçek, kültür ve fiyatlandırma farklılıklarına dikkat çekiyor:
Ürün, oraya uyumlu olmayabilir. Siz aynı kullanıcı personasına gitmiyor, aynı kişilere hitap etmiyor olabilirsiniz.
Yatırım turları arasındaki süreçlerde girişimin çok iyi şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade eden Özçiçek, ekibi genişletmek ve şirketi büyütmek dahil olmak üzere belli KPI'ların yerine getirilmesinin önemine dikkat çekti.
Özçiçek, İngiltere pazarında büyümeye odaklanırken, Türkiye'de online terapi hizmetlerine psikiyatri ve meditasyon hizmetlerini eklemeyi değerlendirdiklerini ifade etti.
Özçiçek, "Her şey bitti, olmuyor" dediği bir anın bulunmadığını ancak iOS uygulamasını geliştirecek kişinin kolunu kırması, yolun başındayken ortaklarının ekipten ayrılması ve akabinde ilk yatırımcısının çekilmesi gibi anlarda "Acaba bitebilir mi?" diye sorguladığını dile getiriyor.
Olmayabilirdi, karamsar olarak yaklaşılabilirdi. Ama her zaman pozitif bir şekilde olabildiğinin en iyisi şeklinde yaklaşarak da bu süreçleri aştık. "Olmuyor" dememek lazım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap